L'olivera suspesa a l'aire per cables (Fundació l'Olivar)
Catalunya al dia

Viatge sota terra: una cripta per enterrar-hi una olivera mil·lenària

Un arbre de gairebé tres tones, capgirat i penjat amb cables és l'última creació de l'escultor Enric Pladevall

Actualitzat

Una cripta per enterrar-hi una olivera mil·lenària. Era un dels somnis que tenia l'escultor Enric Pladevall i que després de 5 anys de feina ha fet realitat. És a la finca de la Fundació Olivar, un gran jardí escultòric on conviuen la natura i les creacions d'art de Pladevall.

La cripta és al final del jardí. S'hi accedeix a través d'una porta de ferro que no fa intuir la magnitud del que hi ha soterrat.

Porta d'accés a la cripta al final del jardí (Laia Claret/Catalunya Ràdio)

S'obre la porta i et captiva la foscor i la frescor de l'ambient; primer t'hi trobes unes escales, que comencen el viatge.

Escales que accedeixen a la cripta de l'olivera (Laia Claret/Catalunya Ràdio)

Passes per un espai on hi a una projecció de com s'ha fet el projecte i arribes al passadís de 23 metres que et portarà fins a l'olivera.

El passadís de 23 metres que et porta a l'olivera (Laia Claret/Catalunya Ràdio)

Al principi no es veu l'olivera, només és visible quan hi arribes, com explica Pladevall:

"Aquests 23 metres són com una preparació per arribar a la llum del final. I quan ets a 3 o 4 metres, comences a veure l'olivera però no la veus del tot fins que no hi has arribat."

L'olivera està capgirada, suspesa per cables i encerclada per una balconada, per poder fer-hi el tomb. Pladevall detalla la bellesa de l'arbre:

"Té com dos cossos centrals, hi queden restes de branques, les arrels són imponents, la part més impactant és la de l'inici però quan vas a la part posterior és radicalment diferent. És com gaudiniana."

A més, quan ets a la balconada i mires cap avall hi ha aigua, pels motius que explica Pladevall: 

"6 metres més avall del balcó hi ha aigua, una làmina d'aigua de 5 centímetres i això fa que s'hi reflecteixi l'olivera."

Tots els detalls estan cuidats. En aquesta aigua que hi ha sota l'olivera s'hi projecta un seguit d'imatges, com ara la lluna o un arc de foc, que es combina amb el reflex de l'olivera.

Projecció del cercle de foc a l'aigua que hi ha sota l'olivera (Fundació l'Olivar)

El viatge et desperta tots els sentits, amb sons de natura. També l'olfacte. A l'interior sents l'olor de terra humida, d'espígol, poniol i romaní, una composició que el perfumista Ernest Ventós va confeccionar expressament per a la cripta.

Però el viatge no s'acaba aquí. Enmig de la finca, caminant, et trobes un cilindre de ferro. Des de fora hi veus els 5 metres de diàmetre i hi ha escrit el text "Arbre del món", del poeta Lluís Solà, amic de l'escultor.

Vista de la cripta des de fora (Fundació l'Olivar)

Al mig d'aquest cercle hi ha un vidre de 90 centímetres de diàmetre on hi ha un diafragma perquè hi entri més o menys llum i es veu l'olivera suspesa, capgirada, i les arrels que miren cap al cel.

Una obra faraònica

Han estat més de 5 anys de feina, treure terra, treballar amb enginyers, arquitectes...

"Vam moure 6.600 tones de terra, bestial!. 175 tonelades de ferro. El forat era de 30 metres de diàmetre la part superior i baixava fins a 6 metres i hi havia una rampa des d'on una màquina va fer els últims 5 metres i mig."

Final del procés de col·locació de l'olivera (Fundació l'Olivar)

Somni i testament

És una idea que Pladevall ja tenia de feia anys i, per tant, ha acomplert un somni que va més enllà:

"És un somni, és la cirereta del pastís de la Fundació Olivar. És un projecte que n'estic molt content. És el projecte de la meva vida, segur. I és el meu testament artístic."

Enric Pladevall amb la seva obra (Laia Claret/Catalunya Ràdio)

L'Olivar és un projecte transversal que engloba diferents propostes sota un concepte comú: l'amor per l'art i la natura, i enmig del terreny hi ha escultures de l'autor. Es troba en un camp d'oliveres al poble de Ventalló, a l'Alt Empordà, reconvertit ara en un projecte artístic.

Escutlura de Pladevall que hi ha al jardí de la Fundació l'Olivar (Laia Claret/Catalunya Ràdio)

El projecte s'ha finançat amb una part pública de la Generalitat, amb diversos patrocinadors i amb una part del mateix Pladevall. La cripta es pot visitar amb cita prèvia.

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut