Entrada principal del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
Entrada principal del Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
Catalunya al dia

Viatge a "l'edat de plom" del Priorat

Les mines de galena de Bellmunt del Priorat s'han convertit en una visita imprescindible per conèixer la història de la comarca

Actualitzat

Les mines de Bellmunt del Priorat formen part de la conca minera de tota una extensa zona d'aquesta comarca, d'on s'extreien, sobretot, zinc i plom. Va ser molt activa a mitjans del segle XX, però als anys setanta es va deixar d'explotar.

De la mina Eugènia, de fet, se n'extreia galena, i després se separava el plom en una foneria a l'exterior. Va arribar a ser la mina de plom més important de Catalunya, i des de fa uns anys s'ha convertit en un centre d'interpretació de tota aquesta conca minera.

Representació de com es treballava a l'interior de la mina de plom de Bellmunt del Priorat
Representació de com es treballava a l'interior de la mina de plom de Bellmunt del Priorat (Catalunya Ràdio / Manel Sastre)

A la zona visitable de les mines s'hi accedeix per una perforació amb un centenar d'escales que baixa fins a la primera galeria, la més antiga, a uns 35 metres. L'espai permet veure com es treballava a principis del segle XX.

És només una petita part de tot el complex miner, que tenia fins a 20 nivells d'explotació que arribaven a més de 650 metres de profunditat i 15 quilòmetres de galeries per extreure el mineral, que es duia amb vagonetes fins a un muntacàrregues que l'extreia a la superfície i que encara conserva la seva estructura a l'entrada del museu.

La tècnica responsable del museu, Gemma Barceló, repassa quins són els elements destacats que es mostren als visitants.

"Es comença per la zona expositiva que hi ha a l'entrada, on també es poden veure dos audiovisuals per veure com es treballava i vivia a la mina i al poble en els anys d'esplendor de la mina.

La visita a l'interior de les galeries està adaptada per fer-se, si cal, a peu pla, i permet fer activitats preparades i especials per a escoles i instituts."

Una escola de visita a les Mines de Bellmunt del Priorat
Una escola de visita a les mines de Bellmunt del Priorat (Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat)

El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat s'ha convertit en una visita gairebé obligada per als qui volen conèixer la història del Priorat. Més enllà del creixement enoturístic, la comarca reivindica també el seu passat miner, que va arribar a generar més de 200 llocs de treball en aquesta mina i xifres importants també en altres de la mateixa conca.

L'alcalde, Francesc Calpe, té molt clar que el museu ha posat al mapa una població poc coneguda com Bellmunt.

"A Bellmunt, que no és un poble de pas, el que hem aconseguit és un conjunt de turistes que abans no ens venien i que donen vida a les agrobotigues, cases rurals que s'hi han instal·lat i als bars i restaurants del poble, que també se'n beneficien, cosa que abans no teníem."

A Bellmunt també es conserven la majoria dels habitatges de la gran colònia minera que es va crear per allotjar tots els treballadors. Aquests nous conjunts es van anar aixecant en diferents etapes fins als anys seixanta, i constitueixen un nucli miner important, seguint el model de colònia industrial d'altres municipis catalans.

Al marge de l'habitatge, s'oferia als treballadors l'economat, el servei mèdic, l'Euterpe (cinema, teatre i sala de ball), el local social o el camp de futbol.

Imatge de l'interior de la Mina Eugènia de Bellmunt del Priorat quan encara s'explotava
Imatge de l'interior de la mina Eugènia, de Bellmunt del Priorat, quan encara s'explotava (Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat)

Recuperar les xifres de visitants d'abans de la pandèmia

Després de dos anys treballant sota mínims, ara l'objectiu del Museu de les Mines de Bellmunt és recuperar les xifres de visitants d'abans de la pandèmia.

Fins al 2019 hi havia prop de 20.000 visitants anuals. Entre setmana, escoles i instituts recuperen aquesta visita, on a més d'entrar a la mina es pot recórrer un espai museogràfic, amb audiovisuals, per veure com es treballava i com es vivia a la zona.

Els caps de setmana s'està començant a recuperar els grups de visitants, però encara s'està lluny de les xifres prepandèmia. De moment cal reservar visita, perquè la covid encara obliga a reduir les concentracions de visitants a l'interior de la mina.

 

 
Anar al contingut