Vedells a la fuga
Quatre dels vedells que es van escapar el dia 7 d'octubre d'una granja d'Algerri al costat d'un camp de panís
Catalunya al Dia

Vedells a la fuga

Catorze vedells volten lliures fent destrosses per camps de blat de moro després d'escapar-se d'una granja d'Algerri, a la Noguera, el 7 d'octubre

Actualitzat

Els Agents Rurals intenten localitzar els catorze vedells que es van escapar d'una granja d'Algerri, a la Noguera, i que estan fent destrosses en camps de blat de moro de la zona.

A banda dels danys a les finques, també poden suposar un risc per a les persones si irrompen a la carretera i provoquen un accident. Per això, ara, la prioritat és trobar exactament on són i determinar si és possible muntar un dispositiu per capturar-los amb vida.
 

Una operació, la de capturar-los, que no serà del tot fàcil perquè els vedells s'han dispersat en dos o tres grups i s'amaguen entre el panís. A més, no són uns animals dòcils, segons assegura l'alcalde d'Algerri, Miquel Plensa.

"No podem dir que siguin perillosos, però poca broma perquè no són dòcils. Estan en parcel·les bastant grans de panís i la feina serà fer-los sortir d'allà."

Vedells a la fuga
Les petjades dels vedells enmig d'un camp amb panís aixafat (Imatge cedida per Blai Plensa)


Reclamen compensacions pels danys

Els vedells han baixat cap als camps que hi ha prop del terme veí d'Albesa, on pagesos com el Blai Plensa hi té plantat blat de moro. Plensa lamenta la situació i calcula que ja li han aixafat, sumant-t'ho tot, una hectàrea de panís.

"Ja ens queixem dels danys que sovint provoquen els porcs senglars, imagineu-vos quatre bèsties de 400 quilos voltant pels camps tants dies."

Vedells a la fuga
Canyes de panís trencades pel pas dels vedells fugits a Algerri (Imatge cedida per Blai Plensa)

Per això ha decidit presentar denúncia als Mossos, perquè quedi constància dels danys i per poder reclamar compensacions.

"Jo com a mínim vull recuperar el mal que m'han fet. No soc jo ni els altres pagesos afectats els que hem de pagar els plats trencats perquè s'hagin escapat els vedells."

Segons fonts dels Agents Rurals, si es detectés alguna negligència per part del propietari dels animals, el jutjat podria actuar. També cal veure si aquest propietari té contractada una assegurança que pugui cobrir la responsabilitat civil per les destrosses que els vedells han provocat.

"Això s'ha convertit en un espectacle"

La feina s'està complicant per la gran quantitat de gent que s'acosta per intentar veure els vedells. Asseguren des de la zona que en alguns camins hi ha més trànsit que mai.

Els agents rurals i pagesos afectats, com Blai Plensa, demanen que la gent no s'hi acosti.

"Ara, tot això s'ha convertit en un espectacle i l'afluència de gent a veure si veu les ‘bèsties' és una mica preocupant, perquè els Agents Rurals no poden fer la seva feina. Els danys cada vegada són més grans."

Amb la gent i els cotxes, els vedells s'espanten, fugen i canvien de zona. A banda de fer danys a més finques, hi ha el risc que creuin camins i carreteres i provoquin accidents.
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut