Imatge aèria del que queda de la central nuclear Vandellòs I
Imatge aèria del que queda de la central nuclear Vandellòs I
Catalunya al dia

Vandellòs I: de nuclear a centre per curar el càncer

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant proposa transformar l'antic reactor nuclear de Vandellòs I en un centre de tractament avançat amb protons contra el càncer, aprofitant les grans estructures de formigó

Actualitzat

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i la Mancomunitat d'Iniciatives pel Desenvolupament Integral del Territori (MIDIT), que també agrupa els municipis de Pratdip i Tivissa, promouen un projecte que transformaria el que queda del reactor de Vandellòs I en un centre de protonteràpia. Aquest és un sistema de tractament de càncers molt avançat i menys invasiu que l'actual amb fotons.

Centre de protonteràpia a Madrid
Centre de protonteràpia a Madrid (Quironsalud)

S'ha fet un estudi econòmic que xifra en 34,4 milions d'euros l'estalvi en el projecte si es fan servir les estructures de formigó actuals de l'antiga central, una vegada descontaminades. Tot el projecte costaria uns 120 milions. L'alcalde, Alfons Garcia, està convençut que és una gran oportunitat per reconvertir un espai que ha marcat el passat de Vandellòs.

"Aquest és un projecte pioner a l'Estat i una proposta transformadora del territori i que en alguns casos ens trauria l'estigma que hem tingut amb aquestes instal·lacions durant dècades. També és una oportunitat per al desenvolupament medicosanitari i econòmic en general, fonamentat en la recerca i la pràctica sanitària pública d'una tècnica capdavantera."

Presentació del projecte de protonteràpia a Vandellòs I
Presentació del projecte de protonteràpia a Vandellòs I (Catalunya Ràdio / Manel Sastre)


Es calcula que el centre tindria 4 sales de tractament, un ciclotró i una sala de feix fix. Podria atendre 1.500 pacients l'any, la majoria tumors pediàtrics, que són els primers que s'estan tractant amb aquesta tecnologia.

Amb poques possibilitats d'execució a curt termini

Ni la Generalitat ni el govern espanyol semblen gaire disposades a fer una inversió tan alta, segons els promotors. A més, el projecte de desmantellament del reactor estableix que fins al 2028 no es podria iniciar la descontaminació, esperant que es redueixi la radiació. El mateix alcalde ha deixat clar que l'Empresa Nacional de Residus Radioactius (ENRESA) no vol sortir del guió, que no preveu la reutilització de l'estructura i només contempla la retirada dels residus i la demolició total.

"Amb ENRESA hem parlat tres vegades del tema i ells estan molt posats en la seva planificació i els costa molt sortir del que tenen previst."

Els promotors, però, ho volen intentar i si no se'n surten amb la implicació pública, com a mínim, demanen que hi participin actors privats que ajudin a fer possible un centre que seria una referència per al tractament i la investigació avançada dels càncers. Ara mateix ja hi ha 100 centres de protonteràpia a tot el món, dels quals només un de privat a Madrid.
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut