Vaga encoberta a la Guàrdia Urbana de Badalona
Uns 70 agents de la policia local de Badalona estan de baixa

Uns setanta agents de la policia de Badalona, de baixa per indisposició

Tenen un conflicte obert amb l'Ajuntament pel pagament de les hores extres. El consistori els acusa d'estar fent una vaga encoberta

Actualitzat

Plou sobre mullat. La Guàrdia Urbana de Badalona torna a ser al centre d'atenció de la ciutat. Des de la setmana passada una setantena d'agents, d'una plantilla d'uns 240 membres, estan de baixa laboral. Això representa aproximadament el 30% de la plantilla. Són unes indisposicions que van començar després d'una assemblea d'un sindicat policial que va amenaçar d'emprendre mobilitzacions si el govern municipal no atén les seves reivindicacions.

Des de l'Ajuntament, Christian Carneado, sisè tinent d'alcaldia i regidor de l'Àmbit de Govern i Seguretat Ciutadana, adverteix que tot plegat fa "tuf de vaga encoberta".

La policia local de Badalona, sota mínims
Christian Carneado, regidor de Seguretat Ciutadana, sospita que és una vaga encoberta (Ajuntament de Badalona)

 

Assegura que no acceptaran cap mena de xantatge, ni al govern, ni a la ciutat, ni als veïns, i recorda als agents que d'aquesta situació se'n poden derivar conseqüències legals:

"Podríem estar davant d'una vaga realment salvatge. Esperem que aquesta part de la Guàrdia Urbana que està orquestrant i organitzant i coordinant aquestes accions s'ho repensi. Perquè no acceptarem cap mena de xantatge, ni a l'ajuntament ni a la ciutadania. A més a més, aquesta situació pot tenir conseqüències legals per als agents que estan organitzant tot això."

Sembla que el conflicte deriva de l'endarreriment en el cobrament de les hores extres per part de la plantilla. Però això no justifica en cap cas aquesta situació segons Carneado, que assegura que han millorat les condicions laborals i salarials del cos del policia.

Vaga encoberta a la Guàrdia Urbana de Badalona
El 30% de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Badalona està de baixa (Ajuntament de Badalona)

Per la seva banda, Joan Marc Zamora, portaveu del sindicat SIP-SEPOL, assegura que la seva decisió de deixar de fer hores extres obeeix a l'incompliment d'un compromís personal de l'alcalde, Rubén Guijarro:

"Teníem un compromís personal de l'alcalde, de finals d'octubre, en què es comprometia a abonar aquests serveis extraordinaris abans de finals de mes. Han passat els dies i, sense que ningú ens comuniqui res, han començar a fer una espècie de pagaments sense especificar. Nosaltres continuarem sense fer serveis extraordinaris fins que s'abonin totes aquestes hores extres. Demanem responsabilitats polítiques i que es compleixin els terminis de pagament."

Per la seva banda, Alfonso Griñán, portaveu del sindicat PSU, apunta que tota la polèmica arrenca de la disconformitat de la majoria de la plantilla per l'acord signat pel sindicat SIP-SEPOL que regula les millores salarials. Considera que aquest sindicat va de bracet amb el govern i que ha acceptat unes xifres manipulades. A més, lamenta la falta d'inversions a la Guàrdia Urbana.

"Ara realment està de baixa entre el 80% i el 90% de la plantilla operativa... dels agents que treballen a peu de carrer. Nosaltres volem la unió amb el sindicat de prefectura però ells van de la mà del govern. La situació és l'efecte del desinterès, de les males condicions amb què hem de treballar i de la històrica falta d'inversions per part de tots els governs. Estem treballant en condicions molt precàries: hem de fer les denúncies amb papers de calcar, les instal·lacions ens cauen a trossos, els vehicles, cotxes i motos, estan en una situació lamentable..."

 

Des de l'Ajuntament, Christian Carneado, assegura que s'han millorat les condicions dels agents, i troba fora de lloc i desproporcionada la seva actitud.

"Aquest any els hem apujar el sou un 3,5%. En dos anys se'ls apujarà fins a un 9,5%. A més, el mes de juny vam aprovar un acord social pel qual es redueixen a 1.500 les hores laborals anuals, quan en canvi els Mossos d'Esquadra fan 1.600 hores anuals. Hem fet millores socials, hem arribat a un acord econòmic per millorar les seves condicions. Per tant, no entenem quina és la reivindicació."

El conflicte arrenca després d'una assemblea d'un sindicat policial, la setmana passada. Segons Carneado van decidir emprendre mobilitzacions si no s'atenien les reivindicacions dels treballadors. I a partir d'aquí es va desencadenar l'allau de baixes i indisposicions.

 

El regidor de Seguretat Ciutadana, Christian Carneado, assegura que si la pedra a la sabata són els endarreriments en el pagament de les hores extres, això ja està en vies de solució:

"Si el problema realment és aquest, perquè no ho acabem d'entendre, la situació ja s'hauria d'anar normalitzant. Ahir van cobrar les extres endarrerides del mes de setembre, i amb la nòmina del novembre rebran part de l'endarreriment de les extres d'estiu. Per tant, comença a quedar resolt el problema. "

Vaga encoberta a la Guàrdia Urbana de Badalona
La plantilla reclama que l'Ajuntament li pagui les hores extres endarrerides (Ajuntament de Badalona)

Joan Marc Zamora assegura que la plantilla no tornarà a fer hores extres fins que l'Ajuntament hagi saldat el deute. I que la situació ha provocat que hi hagi serveis que no es puguin cobrir o que hi hagi dies que la Urbana no pot patrullar pels carrers de la ciutat. Una situació que es compensa amb el reforç que està oferint aquests dies el cos dels Mossos d'Esquadra.

"Vam decidir no fer hores extres pels impagaments des del mes de juliol. Això ha provocat un efecte dominó, juntament amb la manca important d'agents al cos, provoca que hi hagi serveis que no es puguin cobrir i que hi hagi dies que pràcticament no hi ha agents al carrer. "

Els sindicats policials denuncien que les hores extres són estructurals i obeeixen al fet de tenir una plantilla infradotada. Sigui com sigui, la Guàrdia Urbana de Badalona torna a ser el centre de la polèmica mentre els seus representants sindicals intenten evitar que s'instrumentalitzi políticament el cos.

 

 
ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut