Una persona morta en una concentració de cotxes tunejats a Terrassa
L'accident de Terrassa va passar en una exhibició clandestina de cotxes tunejats (CCMA)
Catalunya al dia

Una persona morta en una concentració de cotxes tunejats a Terrassa

La policia municipal ha detingut els conductors de dos dels vehicles implicats en el xoc, que també ha provocat quatre ferits

Miquel Jarque, Elisa OmedesActualitzat

L'accident ha tingut lloc al polígon industrial de Can Parellada, de Terrassa, en una concentració de cotxes tunejats. Dos vehicles que anaven a gran velocitat han xocat en la intersecció dels carrers Venus i Apol·lo, i un d'ells ha impactat contra un tercer vehicle que hi havia aparcat. La topada ha estat tan forta que aquest tercer cotxe ha sortit disparat contra el públic i ha envestit un grup d'espectadors. De resultes d'aquest impacte, ha mort un noi de 19 anys veí de Montgat, al Maresme, i quatre més han resultat ferits.

La policia municipal va detenir primer la conductora d'un dels vehicles, una dona de 32 anys, i hores més tard també va arrestar el conductor del segon vehicle implicat, un jove de 19 anys que va necessitar atenció sanitària.

El jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs, acusats d'homicidi imprudent i conducció temerària. Els dos implicats tenen prohibit conduir, els han confiscat el cotxe, els han retirat el passaport i no poden sortir del país. 

Unes hores abans, també a Terrassa, una dona de 75 anys havia mort atropellada al barri de Can Boada quan travessava un pas de vianants amb semàfor. La policia local investiga si va ser el conductor del vehicle o la víctima qui se'l va passar en vermell.

Una distracció perillosa afavorida per la pandèmia

Durant la pandèmia es van estendre les concentracions de cotxes tunejats i les curses il·legals. Ja se'n feien abans, però les restriccions a l'oci nocturn van disparar aquestes activitats il·legals, que s'han continuat fent un cop superada la crisi sanitària. Ara apleguen centenars d'espectadors.

Una persona morta  en una concentració de cotxes tunejats a Terrassa
Els polígons, com aquest de Terrassa, són l'escenari aquestes activitats il·legals (CCMA)

Les exhibicions i les curses il·legals s'acostumen a fer les nits de divendres i dissabte en diferents polígons industrials. Se'n fan en molts punts del país, però el Vallès Occidental és una de les zones habituals.

La regidora de Via Pública de l'Ajuntament de Terrassa, Patrícia Reche, reconeix a Catalunya Ràdio que no és la primera vegada que n'hi ha una a la cocapital vallesana.

"Feia molt que no n'hi havia cap i no és que n'hi hagi de manera continuada, però fa 4 o 5 mesos la policia municipal ja en va desmantellar una que ja s'estava fent aquí a Terrassa."

Els vehicles que hi participen són de tota mena: des de cotxes d'alta gamma fins a utilitaris. En alguns casos fan perilloses virolles i en altres competeixen de dos en dos per arribar abans a una meta en línia recta. Els espectadors es concentren a costat i costat, molt a prop dels vehicles, una ubicació molt perillosa si un dels vehicles perd el control.

Una persona morta  en una concentració de cotxes tunejats a Terrassa
Cabrioles perilloses en les exhibicions de cotxes tunejats (EFE/Caroline Brehman)

Les concentracions clandestines de cotxes per exhibir-se o per fer-hi curses es convoquen a través de les xarxes socials, per canals privats. Els iniciats en diuen "kedds". Mai se sap on es faran fins una estona abans, quan els organitzadors els envien un missatge amb la ubicació. Per si de cas la policia se'ls avança, sempre tenen una o dues alternatives preparades, cosa que dificulta molt la tasca policial.

Un fenomen global

D'exhibicions de vehicles tunejats i curses il·legals no només se'n fan a Catalunya, també n'hi ha a tot l'estat i en diferents punts del món.

Al barri d'Angelino Heights, a Los Angeles, on s'han rodat moltes escenes de la saga "Fast & Furious", els veïns estan tips de veure competicions de cotxes a tota velocitat i l'asfalt ple de marques de les virolles que fan els vehicles que volen emular les acrobàcies de la pel·lícula.

Una persona morta  en una concentració de cotxes tunejats a Terrassa
Els veïns de Los Angeles, en peu de guerra contra "Fast & Furious" (Reuters/Mario Anzuoni)

Aprofitant que s'està rodant la desena pel·lícula de la sèrie, protagonitzada per Dominic Toretto i interpretada també per Vin Diesel, un grup de veïns del barri s'han manifestat davant del set de rodatge. El carrer, s'exclamen, s'ha convertit en un lloc insegur que no es pot ni travessar, i a la nit el soroll dels cotxes no els deixa dormir. Els veïns demanen que es deixi de filmar a prop de casa seva i acusen "Fast & Furious" de fer apologia de les curses il·legals.

 
Anar al contingut