Catalunya al dia

Una llei franquista amenaça Osor

El projecte per fer una pedrera en aquest municipi de la Selva ha mobilitzat en contra ajuntament, consell comarcal i la diputació

Actualitzat

El projecte per fer una pedrera al municipi d'Osor, a la Selva, on fa 40 anys que hi va deixar d'haver activitat minera, ha fet aixecar totes les alarmes. Les veïnals, però també les polítiques, en contra d'un projecte que creuen que pot perjudicar l'entorn, però també tots els esforços per potenciar el municipi com un pol d'atracció turística basat en el medi ambient i la sostenibilitat.

L'empresa assegura que la pedrera no es veurà des del nucli del municipi (La Selva Turisme)

Una llei que dona drets als propietaris

Malgrat que el ple municipal ha rebutjat el pla urbanístic presentat per l'empresa, cal mirar com els afecta una llei dels anys 70 que donaria uns drets adquirits als promotors.

Des de l'Ajuntament temen que si rebutgen el projecte, en cas d'estar ben tramitat, podrien ser denunciats per l'empresa, i haver de pagar unes indemnitzacions milionàries que, per un municipi com Osor, serien inassumibles.

Per l'alcalde, Joan Pla, un dels principals handicaps és la carretera que porta a Osor. Una carretera estreta i plena de revolts.

"És una carretera local. Que hi passin camions d'alt tonatge... ells diuen que seran pocs, però en el seu projecte posen que seran uns 20 diaris. Uns 20 diaris vol dir que cada 10 minuts passarà un camió. I es pot comprovar que aquesta carretera no té les condicions perquè hi puguin passar camions d'aquestes mides."

Els promotors reconeixen que per poder tirar endavant el projecte caldria eixamplar la carretera, però l'impacte seria mínim.

Rebuig veïnal ben visible

Els veïns ho rebutgen del tot, han creat una plataforma contrària al projecte i cada vegada hi ha més pancartes que ho fan visible.

Els veïns temen que si es fa la pedrera es perdrà tota la recuperació mediambiental que s'ha aconseguit a l'entorn del municipi (Plataforma No a la Pedrera)

El seu lema és "No ens toqueu les pedres". I és que, diuen, han fet un esforç perquè el poble sigui conegut com a destí de natura, i la pedrera seria un pas enrere. L'Alícia Garcia és la portaveu de la plataforma veïnal:

"Les conseqüències de les mines d'Osor, que fa més de 30 anys que ja no estan actives va degradar molt aquest punt, en fauna i flora. I ara, justament, s'està repoblant. Construir la pedrera aquí voldria dir que tot això que hem guanyat amb els anys no servís de res."

Les primeres referències històriques d'extraccions mineres a Osor són de mitjans del segle XVIII. S'extreia galena, blenda i espat fluor, i van arribar a tenir fins a 200 treballadors. Els temps van anar canviant, i finalment, van deixar de ser rendibles. Per això, van tancar, definitivament, l'any 1979.

Osor té un cens de 428 veïns al cor de les Guilleries, en una zona de muntanya entre Anglès i Sant Hilari Sacalm.

 

Camions treballant a les antigues mines d'Osor (Plataforma No a la Pedrera)

Què diuen els promotors?

És l'empresa gironina Àrids Vilanna. Han fet un estudi geològic que confirma la duresa de la pedra, ideal per fer pavimentació de carreteres. Deixen clar que la nova activitat no tindria res a veure amb la de les antigues mines, i expliquen que els tràmits són lents i es poden allargar uns anys. El responsable de l'empresa Jaume Puig assegura que l'impacte seria mínim:

"La pedrera està dissenyada perquè es vegi molt poc. Potser des de la carretera es veurà, però estarà amagada dels habitants permanents d'Osor, i s'ha intentat dissenyar perquè crei les mínimes molèsties possibles pel que fa a emissions de pols.

Per exemple, en una pedrera d'aquestes més grans es fan moltes voladures, aquí en faríem una o dos l'any, no seria una cosa molt impactant a nivell de pedra, però sí que és interessant a nivell geològic."  

El ple de la Diputació d'aquest dimarts va rebutjar el projecte per unanimitat (ACN)

Arguments que no convencen ni l'Ajuntament d'Osor, ni els veïns, ni la Diputació. De fet, aquest dimarts, en un plenari, la corporació provincial va aprovar per unanimitat una moció presentada per la CUP en contra del projecte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut