Catalunya al dia

Una família de Terrassa, ell amb discapacitat, demana el mateix tracte que les famílies monoparentals

El pare, amb esclerosi múltiple, no pot treballar i la mare demana acumular les dues baixes per maternitat com les famílies amb un sol progenitor

Actualitzat

En Pol ja és aquí

Aquest 19 de maig ha nascut en Pol Martín Torras. Els seus pares, la Núria i en Daniel, una parella de Terrassa, han engegat una campanya per denunciar la discriminació que viurà el seu segon fill respecte d'altres nounats. En Pol només podrà gaudir del permís maternal de 16 setmanes i no les 26 (16+10) dels nadons que poden estar 10 setmanes més amb el pare. En Daniel no hi té dret perquè no treballa.

La Núria ens explica que "en Dani té un grau de discapacitat del 76%. També té aprovada la llei de la dependència i la incapacitat laboral absoluta. Un company de feina també ha tingut una criatura. El seu fill estarà 8 mesos amb la mare o el pare, però el meu no, perquè el meu marit no ho pot demanar"

En Pol, acabat de néixer, als braços de la seva mare (Núria i Dani)

Discriminació dels drets del nen, i també del pare

Els pares consideren que això és injust i que deixa en inferioritat el seu fill però, a més, també suposa una discriminació pel que fa als drets d'en Daniel.

"Sovint et sents separat de la normalitat, amb la teva malaltia i la discapacitat, tens problemes al carrer, per entrar a moltes botigues, i ara també el meu fill estarà discriminat només néixer per culpa de la meva situació"

La Núria afegeix : "el país ha avançat, però els problemes que tenen les persones amb discapacitat encara són molts. Des de no poder entrar a moltes botigues amb la cadira de rodes fins a tràmits llargs i complicats per demanar ajudes i reclamar drets. Tot va molt lent"

Equiparació amb les famílies monoparentals

La Núria i en Daniel han fet pública la seva queixa i demanen que es reconeguin els casos de les famílies en la seva mateixa situació.

"Aprofitant que el Congrés dels Diputats ha aprovat garantir per llei que les famílies monoparentals puguin gaudir de les 26 setmanes de baixa després del part, demanem que ens donin el mateix tracte quan un dels progenitors té una discapacitat i no treballa. Des del punt de vista del nadó, és el mateix, garantir el dret que un dels pares tingui cura d'ell - si volen - durant 26 setmanes. En Daniel no ho pot fer, però jo puc sumar els dos períodes"

En Daniel no pot tenir cura del nadó, té dificultats per caminar i perd força als braços (Marta Bellés / Catalunya Ràdio)

La malaltia, diagnosticada fa 7 anys

La Núria té 36 anys i en Daniel 46. Expliquen que la malaltia d'ell va aparèixer fa uns 7 anys. Eren una parella activa, esportista, feien escalada, però l'esclerosi múltiple els ha canviat la vida. Tenen una altra filla, l'Ona, que ara té 6 anys. En Daniel s'emociona quan recorda...

"Amb la nena jo encara treballava, vaig poder agafar la baixa paternal quan va néixer i vaig estar amb ella. Ara no em puc fer càrrec del meu fill. Amb la dificultat per caminar i la pèrdua de força als braços, si li passés alguna cosa, no podria reaccionar. No li puc fer el biberó, ni canviar els bolquers, ni res..."  

L'esclerosi múltiple

Aquesta malaltia del sistema nerviós central afecta el cervell i la medul·la espinal i és autoimmune, ataca les pròpies cèl·lules.

Apareix sobretot en adults joves, i l'edat mitjana són els 30 anys. Generalment, té entre dues i tres vegades més incidència en les dones que en els homes, i es manifesta de formes diferents en cada pacient. Segons la Fundació EM hi ha 9.000 persones a Catalunya amb la malaltia, la majoria tenen entre 20 i 40 anys i dues de cada tres són dones. No té curació, però hi ha medicació per controlar l'evolució de la malaltia. En el cas del Daniel però, La Núria diu que la malatia ha avançat de pressa

 "ell no pot tenir un nadó a coll i necessita ajuda per dutxar-se, per vestir-se, per tot. No pot fer cap de les feines de la casa i jo he d'assumir totes aquestes càrregues. Reclamem els drets no per gust, sinó perquè totes les tasques diàries, des de la cura del nadó fins a tota la logística familiar, recauen sobre mi"

Fa dies que l'Ona, la Núria i en Daniel esperen que en Pol arribi a casa (Catalunya Ràdio / Marta Bellés)

Crida als partits polítics i campanya a les xarxes

La parella demana als partits polítics amb representació al Congrés que recullin casos com el seu i els incloguin en la llei que treballen per reconèixer el dret de les famílies monoparentals a les 26 setmanes de baixa després del part.

També han obert una petició a change.org per recollir firmes de suport.

Ara que en Pol ha nascut, la Núria i en Daniel ja poden presentar un recurs per reclamar els drets del seu fill.
 

 
Anar al contingut