Art de denúncia entre sants i talles religioses al Pallars Sobirà
Obres d'Aka Modesto, Alfonso de Castro, Camil Escruela i La Ira Món Mort al voltant i davant de l'altar de l'església de Farrera
Catalunya al dia

Una exposició d'art urbà en un petit temple del Pallars encén l'Església

Farrera acull l'exposició "Tradicions i contradiccions", de sis artistes urbans, que ha generat malestar al bisbat d'Urgell

Estela Busoms González

Una exposició d'art urbà a l'interior de l'església de Sant Roc Farrera, al Pallars Sobirà, ha generat malestar al Bisbat d'Urgell, que ho qualifica d'ofensa als sentiments religiosos.

La mostra, impulsada per un artista local amb el vistiplau dels veïns, exposa fotografies de nus, pòsters i instal·lacions artístiques entre les talles religioses del temple. Moltes de les peces tenen missatges de denúncia contra la violència sexual, la repressió del col·lectiu LGBTI o els excessos policials. Pel Bisbat, es fa un "ús indegut" del temple.

Organitzada sense permís del bisbat

L'exposició "Tradicions i contradiccions" es va inaugurar diumenge a la tarda amb una perfomance a ritme de rap i DJs, i es pot visitar -amb cita prèvia- fins a finals d'abril.

 

Exposa un centenar de pintures, fotografies, pòsters i altres instal·lacions artístiques de sis creadors amb un fort contingut de denúncia. Els artistes són Aka Modesto, la Ira Món Mort, Alfonso de Castro, Núria Roselló, Camil Escruela i Stinkfish.

Art de denúncia entre sants i talles religioses al Pallars Sobirà
Creacions artístiques de Camil Escruela i La Ira Món Mort a l'església de Farrera (Galeria Efímera)

L'impulsor és un artista local, que es fa dir Jordi Efímer. Va veure clar que l'església podia ser un escenari idoni per convertir-se en una galeria efímera i acollir les obres enmig de les imatges i talles religioses. Segons el Jordi, tot i que l'alcalde li va dir que ho fes, al seu entendre no tenia raó de ser demanar permís al bisbat.

"No reconec cap autoritat ni cap legitimitat al bisbat per haver-li de demanar res; precisament la potència que tenen els nostres missatges és perquè han estat silenciats durant segles i qui els ha silenciat és l'Església; i no només els han silenciat dient a la gent que calli, els han silenciat posant piles de fusta i cremant homes i dones lliures."

Art de denúncia entre sants i talles religioses al Pallars Sobirà
Un dels sants de l'església de Farrera envoltat d'obres de Stinkfish i La Ira Món Mort (Galeria Efímera)

Els veïns veuen l'exposició amb bons ulls

Del temple de Sant Roc se n'encarreguen els mateixos veïns de Farrera, on viuen una trentena de persones de forma permanent. Només s'hi fa missa un cop l'any, el 15 d'agost, coincidint amb el dia del patró i de la festa major. Per això veïns com el Lluís Llobet fan costat als artistes.

"És evident que qui estem mantenint aquests edificis som la societat civil, no és l'Església, i és bastant lògic que ens els apoderem i que no demanem permís. Aquesta és una posició molt generalitzada al poble de Farrera."


El bisbat d'Urgell, ofès

El bisbat d'Urgell, en canvi, s'ha queixat en un comunicat que la mostra s'hagi organitzat sense autorització ni comunicació prèvia al rector ni tampoc a la diòcesi. Diu que és incompatible amb la litúrgia catòlica i suposa una ofensa als sentiments religiosos.  

El bisbat lamenta la "utilització indeguda" del temple i que s'acusi l'Església "injustament" de desinterès per la seva conservació. Per això asseguren que la col·laboració i l'interès dels veïns, de l'Ajuntament i d'altres entitats ha permès intervenir en els darrers 15 anys en un total de 315 esglésies i ermites d'arreu del bisbat, i s'ha treballat i es treballa per la conservació del patrimoni de més de 1.200 centres de culte catòlic de la diòcesi.

Art de denúncia entre sants i talles religioses al Pallars Sobirà
Una de les parets de l'església de Farrera amb obres d'Aka Modesto i La Ira Moón Mort(Galeria Efímera)
 
Anar al contingut