El visó va entrar a la granja i va matar més d'una trentena de gallines
Catalunya al dia

Un visó mata 30 gallines a Salt

L'atac de l'animal a una granja de Salt, al Gironès, torna a posar en relleu el problema que representa

Actualitzat

A la granja de Cal Cigarro de Salt fa dies que no dormen tranquils. La culpa la té un visó, que ahir va matar els més de 30 pollastres d'engreix que tenien.

Aquest era el segon atac en pocs dies, perquè el cap de setmana passat ja els havia entrat, i en aquell cas va matar gallines, ànecs, un gall i una oca. De fet, no és la primera vegada que els passa, com explica l'encarregada de Cal Cigarro, Alba Casals.

"Sabem del cert que ha sigut un visó americà. El tipus, la manera de matar d'aquest animal, el lloc per on ha accedit, no pot ser una guilla. Si fos una guilla seria mala sort, però és una espècie autòctona. Però el visó americà és una espècie forana.

L'altra vegada va ser fa uns mesos. Vam capturar-lo i eliminar-lo. Ara encara no. Mentrestant, hem posat trampes a l'entorn de la granja per evitar que torni a passar."

El visó americà és una espècie molt apreciada per la indústria pelletera

L'Alba Casals, que també és naturalista, explica que la problemàtica del visió americà es va agreujar quan van alliberar exemplars de granges pelleteres:

"I els ecologistes deien: "Quina llàstima que es facin servir aquests animals per les pells, els alliberarem." Sí, sí, molt bé. Però i tot el medi natural que es carreguen què? A qui li fa llàstima això? És que és això, aquesta falta de coneixement."

El visó americà és un animal carnívor que pot pesar més d'un quilo i que viu en rius, rierols i llacunes. Es considera una espècie exòtica, diferent del visó autòcton, que està en perill d'extinció.

L'any 2007 un grup de naturalistes va alliberar 2.000 exemplars de visó d'una granja del Baix Empordà. Tot i que la majoria es van poder recuperar, molts es van escapar.

Els Agents Rurals fa temps que tenen en marxa un pla per capturar aquests animals (Agents Rurals)

Pla de captura dels Agents Rurals

Des fet, els Agents Rurals ja s'han posat a disposició de granges com la de Salt, i recorden que fa temps que hi ha en marxa un pla de captura per reduir la colònia d'aquests visons americans.

No només pels danys en granges sinó perquè han fet fora espècies similars d'aquí com els turons. Ignasi de Dalmases és el cap dels Agents Rurals de Girona.

"Sobretot a l'Alt i el Baix Empordà, que és on es va detectar la baixada més important del turó, l'espècie autòctona. I la idea és començar en certs indrets, i anar expandint aquestes zones de captura. Ja s'entén que és molt difícil actuar arreu de Catalunya."

El visó ja havia matat uns dies enrere altres animals com oques, ànecs i un gall (Alba Casals)

Cal Cigarro és una empresa familiar de Salt dedicada a la producció d'horta ecològica, que complementa amb un galliner, i que disposa d'una aula de natura on es fan activitats amb visites escolars i de grups.

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut