Joan Moliner: "Cada dia es llencen rajoles hidràuliques. Jo les trec de la brossa"
El Joan a la seva terrassa amb una de les rajoles que recupera de la runa
Catalunya al dia

Un veí de Barcelona recupera de la brossa 1.600 rajoles hidràuliques en 7 anys

Joan Moliner guarda a casa una col·lecció que comparteix amb milers de seguidors a les xarxes per reivindicar un patrimoni en extinció

Actualitzat
TEMA:
Art

Formes geomètriques, flors i sanefes de colors. Les rajoles hidràuliques o de ciment premsat han lluït al terra de milers de cases barcelonines des de mitjans del segle XIX. No és el cas del pis del Joan Moliner, a Vallcarca, on viu amb la dona i la filla. El seu terra és de parquet, però, entre l'interior i la terrassa, hi guarda un tresor.

"Guardo unes 1.600 rajoles, sobretot a la terrassa, que fa 40 metres, però també a la cuina, a sota el llit o a dins l'armari. A casa convivim bastant bé amb les rajoles. He pres molt espai a la família i quan treballo aixeco molta pols, però ho portem bé, no hi ha discussions per això."  

Del sac de la runa a la paret de casa

En Joan Moliner guarda a casa unes 1.600 rajoles

El Joan fa horari d'oficina en una gestoria laboral de Ciutat Vella i d'anada i tornada a la feina en bicicleta sempre fa un cop d'ull als sacs de la runa de les obres de rehabilitació. I és que molta gent llença les rajoles quan fa reformes a casa i troba massa car mantenir-les.

Les primeres les va recollir fa 7 anys i a poc a poc a anat fent créixer la col·lecció.

"Un dia en vaig agafar 4 o 5. M'agradava. I a poc a poc vaig començar a estirar el fil. Volia saber on s'havien fet i per què s'estava llençant tot això, que considero que forma part de la nostra història. Aquestes rajoles han estat en molts terres de l'Eixample o de Gràcia. Cada dia es llencen rajoles!"

Un cop a casa, el Joan les neteja. Els treu el morter i altres materials que porten enganxats fins que la rajola queda com nova. I a partir d'aquí, els dona un nou ús. Per exemple, emmarcades i convertides en quadres, que ven en un petit local de Gràcia.

"Molta gent em diu: "He vist el teu terra i m'ha recordat la casa dels meus avis." Les rajoles els recorden el poble, a quan eren petits... Passa com amb les olors, que et porten records."

Les rajoles, també a la xarxa

La passió del Joan per les rajoles hidràuliques cada cop s'estén més per la xarxa, on cada cop té més seguidors, primer a Instagram i més recentment a Twitter.  

"No m'esperava aquest èxit. Fa 5 anys que estic a Instagram, on tinc més de 4.500 seguidors. Però a Twitter hi vaig entrar a l'agost i ja en tinc més de 1.800."

De moment, no es planteja deixar la feina a la gestoria. Però si mai els números li surten, li agradaria viure de recuperar rajoles i, qui sap si, fins i tot, dedicar-hi un museu.
 

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut