Un rumor que era cert: localitzen un arsenal de bombes republicanes a la Vall d'En Bas
Diversos explosius que es van trobar a la zona
Catalunya al dia

Un rumor que era cert: localitzen un arsenal de bombes republicanes a la Vall d'En Bas

Dècades després que ho alertés el jutge de pau, ara els Mossos han trobat els artefactes en un camp i els faran detonar a la base militar de Sant Climent Sescebes

Actualitzat

Un camp de la Vall d'en Bas, un republicà durant la guerra, un jutge de pau i els Mossos són els protagonistes de la història que ha acabat amb l'extracció de 74 artefactes explosius de la Guerra Civil enterrats en un camp. 

Tot comença fa gairebé quatre dècades. Aleshores Josep Maria Ginabreda era regidor de l'Ajuntament i el jutge de Pau de les Preses li explica la història que a ell li havia explicat un veí republicà.

"Deu fer uns 30 o 35 anys que em va venir el jutge de pau de les Preses i em va dir que un republicà havia vist que durant la retirada abocaven un camió de bombes a un lloc concret i que després ho van tapar amb terra. Com que van guanyar els nacionals, l'home tenia por de fer-ho públic."

Des de l'Ajuntament van demanar al Ministeri, fa uns 30 anys, que s'examinés la zona però van rebre un cop de porta per resposta.

"Des de l'Ajuntament vàrem fer gestions amb la Guàrdia Civil i ens van dir que això depenia de l'exèrcit i vam enviar una carta al Ministeri, però ens van dir que tenien moltes peticions de fa uns 30 anys i que, si no eren artefactes que estiguessin a la vista, no examinarien la zona."

Recompte dels explosius que van trobar a La Vall d'en Bas (Mossos d'Esquadra)

Temps després, un dia en Josep Maria Ginabreda es troba amb el cap de la comissaria dels Mossos de La Garrotxa i li explica la història que li havia explicat feia anys el jutge de pau.

"Fa uns mesos vaig coincidir amb el Blai Ortiz, cap de la comissaria dels Mossos de la Garrotxa, i em va dir que els TEDAX podien analitzar la zona."

Els Mossos hi van anar amb la unitat dels TEDAX, l'equip de desactivació d'artefactes explosius, i en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, que va aportar-hi geolocalitzadors.

Blai Ortiz, cap de la comissaria dels Mossos de la Garrotxa: 

"Són uns aparells que detecten a molta profunditat si hi ha material metàl·lic o ferro. Van marcar el terreny on ens van ubicar. I la nostra sorpresa va ser que, al cap d'un mes de començar la feina, ens indica que hi pot haver una gran quantitat de metall."

Excavació prèvia per treure terra de la zona on hi havia els explosius (Mossos d'Esquadra)

Hi van trobar 74 artefactes explosius 

Blai Ortiz detalla com són els artefactes que s'han trobat: 

"Uns projectils més grans, que pesen aproximadament uns 12 quilos, i després uns altres de més petits. És cert que cal ser cautelós: fa 80 anys que estan enterrats, però en alguns hi ha càrrega explosiva."

Els explosius es destruiran a la base militar de Sant Climent Sescebes. 

Alguns dels explosius que van trobar al terreny (Mossos d'Esquadra)

El cap dels Mossos destaca que de vegades a la Garrotxa es troben artefactes d'aquesta mena, però que aquesta és la troballa més important de la comarca. Els projectils es trobaven en uns 30 metres quadrats.

Ja van rebre un avís abans

Fa uns dos anys un veí de les Preses ja va informar el cos policial que "corria un rumor" que en una zona hi havia artefactes de la guerra civil però van examinar amb detectors la zona que van indicar, però no n'hi havia.

No va ser fins al mes de juny que van trobar les bombes al lloc correcte.

Els agents dels TEDAX examinant els explosius que van trobar (Mossos d'Esquadra)

En aquest operatiu, a més a més dels TEDAX i de la Universitat de Barcelona, també hi van col·laborar membres de la comissaria d'Olot, de Seguretat Ciutadana, els Bombers i el SEM. 
 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut