Les cinc basses construïdes el 1901 per garantir les reserves d'aigua a la ciutat es van reconvertir en piscines als anys 60
Catalunya al Dia

Un càmping per recuperar la 'platja' de Lleida

La Paeria vol donar un nou impuls a l'històric parc de les Basses, que el 2003 va perdre l'espai d'acampada i les famoses piscines

Actualitzat

Lleida va tenir al segle XX la seva platja particular a les Basses d'Alpicat. El complex, inaugurat el 1961 per l'alcalde Pons, comptava amb cinc piscines i una àrea d'esbarjo per on van passar diverses generacions de lleidatans.

La gran piscina familiar de les Basses d'Alpicat estava envoltada per unes casetes vestidor molt característiques (Arxiu Gómez Vidal)

Als anys 80 s'hi va construir una pista d'atletisme, una escola de jardineria i un càmping, que atreia visitants d'arreu de la demarcació i més enllà.

Amb la proliferació de piscines particulars i als barris als anys 90, les Basses van entrar en decadència. El complex aquàtic i el càmping van passar a la història el 2003.

Les antigues piscines de les Basses van ser visibles durant uns quants anys fins que les van cobrir de terra (ACN)

Entre el 2005 i el 2008 el recinte va acollir el festival Senglar Rock, i el 2014 la Paeria va anunciar que s'hi faria un parc temàtic sobre els Barrufets que no va prosperar.

Una icona de la ciutat

Després d'anys d'abandó, la Paeria confia que el 2022 sigui el de l'impuls definitiu per recuperar l'espai. A causa del seu mal estat, s'ha enderrocat la zona de taules i bancs, una de les poques on es mantenia certa activitat.

Els bancs i les taules del parc de les Basses estaven en mal estat i ja són història (Paeria)

L'últim ple del 2021 va donar llum verda al pla d'usos de les Basses, que contempla habilitar un càmping d'unes 6 hectàrees i mitja, un terç de la superfície total.

La resta serà un parc públic amb zones verdes i equipaments esportius. Tot i això, encara s'ha de concretar la distribució dels espais i el model de gestió de l'equipament.

Tradicionalment el dia de la mona era un dels de més afluència al parc de les Basses (ACN)

Veurà la llum el 2023?

L'objectiu és que Lleida torni a tenir un càmping i ampliï, segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Toni Postius, el seu potencial turístic.

"Encara avui es poden veure autocaravanes amb matrícula holandesa, belga o alemanya que busquen l'antic càmping. Hi ha una demanda i una necessitat que s'ha de cobrir."

L'espai de pícnic que ara ha desaparegut amb la demolició d'una quarantena de taules i bancs no es reconstruirà fins que no es decideixi on s'ubica la nova zona de barbacoes.

Van anunciar un parc temàtic dels Barrufets a les Basses, però en lloc de fer-se a Lleida se n'han construït a Moscou, Dubai i Xangai (ACN)

Els càmpings, una rara avis al pla de Lleida

A la demarcació de Lleida hi ha mig centenar de càmpings, però la majoria es concentren a les comarques pirinenques o del Prepirineu.

Per això, des de l'Associació de Càmpings, la seva presidenta, Cel Feliu, veu la proposta amb bons ulls.

"Ara mateix el sector del càmping està en auge i té una representació molt minsa a la plana, i creiem que és molt bo que aquest establiment s'acabi creant."

Per contra, el Comú de Lleida i la CUP, que no té representació a la Paeria, no veuen clar el projecte. Defensen un parc públic sense "privatitzacions".  

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut