Peces de carn de vedella
Peces de carn de vedella
Catalunya al dia

Un bistec, millor que una hamburguesa de tofu

Un estudi conclou que la sal i el sucre que s'afegeixen a algunes alternatives vegetarianes processades n'empitjoren el seu valor nutricional

Arnau CaraltActualitzat

Les alternatives vegetals processades que es venen als supermercats, com les hamburgueses de tofu, no són tan saludables com es creia fins ara. Ho revela un estudi de la Universitat Rovira i Virgili, l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició, després d'analitzar més de 900 productes alimentaris.

El treball, que ha estat publicat fa poc a la revista científica Food Search, certifica que els additius a algunes d'aquestes alternatives vegetarianes, com el sucre i la sal, n'empitjoren el perfil nutricional.

Segons la investigadora principal de l'estudi, Sara de les Heras, és més saludable menjar carn fresca.

"La carn de carnisseria és fresca i no ha passat per tots aquests processos industrials. No se li ha afegit sal ni sucre perquè tingui millor gust, per tant, aquesta carn és de millor qualitat que l'alternativa processada vegetariana."

Equip investigador que ha participat en la recerca
Equip investigador que ha participat en la recerca (URV)

Aquest treball fa referència únicament als aliments ultraprocessats, com per exemple les hamburgueses o les salsitxes, que solen portar grans quantitats de sucre, sal i fibra.

L'equip investigador ha tingut en compte dues dimensions a l'hora d'analitzar gairebé aquest miler de productes: l'aportació nutricional i el grau de processament de la matèria primera. A més, recomanen fer una lectura més profunda quan escollim els productes del supermercat.

"No ens podem fixar només en els greixos i les calories, també hem de mirar la llista d'ingredients. Potser un producte té poques calories i pocs sucres, però després mires els ingredients i veus que està fet amb un munt d'edulcorants i additius innecessaris."

La investigació, que no ha tingut en compte els micronutrients, conclou que les alternatives vegetals processades tenen millors propietats nutricionals que els seus homòlegs d'origen animal, però estan un esglaó per sota si les comparem, per exemple, amb un bistec comprat a la carnisseria o un tall de salmó fresc de peixateria.

ARXIVAT A:
Alimentació
Anar al contingut