Pancarta en contra de l'augment dels pisos turístics en un edifici de la Rambla de Girona amb pancartes que alerten d'un excés de pisos turístics
Catalunya al dia

Un 15% de pisos turístics a Girona: massa o massa pocs?

La Plataforma Més Barri troba excessiva la mesura aprovada per l'Ajuntament, i les associacions de veïns demanen dades reals de les llicències en actiu

Actualitzat

El topall de 15% de pisos turístics a la ciutat de Girona que ha aprovat el ple de l'Ajuntament de Girona no convenç tothom. La proposta municipal s'ha acordat en l'últim ple, aquest 14 de novembre de 2022, just quan és a punt de finalitzar la moratòria d'un any al barri vell i, per tant, la possibilitat de demanar més llicències.

El plenari ha aprovat el topall proposat per l'equip de govern (format per JuntsXCat i ERC) amb el suport mínim dels grups de l'oposició, i enmig de crítiques per haver-lo hagut d'avalar "per no anar a pitjor" si s'acabava la moratòria. De fet, per manifestar el rebuig a com s'ha gestionat aquest tema, Guanyem Girona i el PSC han optat per fer un vot diferenciat i només un regidor de cada grup hi ha votat a favor.

Oficialment, avui hi ha 782 habitatges d'ús turístic a la ciutat de Girona, entre pisos d'ús turístic i llars compartides. 

Una pancarta del barri vell de Girona en contra dels pisos turístics (Plataforma Més barri)

15% per a tots els barris per igual

El canvi acordat per l'ajuntament preveu mesurar aquest 15% sector per sector.

Hi ha molts barris on no hi ha habitatges d'aquest tipus, i, per contra, al sector nucli antic - que inclou el barri vell i la zona del Mercadal-  ja se supera aquest topall del 15% amb 495 habitatges amb llicència. 

El barri del Mercadal forma part del sector del barri vell on ja s'ha superat el topall del 15% (Fèlix Martín/Catalunya Ràdio )

Pel regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, el sector del barri vell queda blindat amb el canvi, i ha lamentat la "demagògia", en aquest debat, d'alguns regidors de l'oposició. Ha destacat que l'única excepció a aquest topall serà quan es faci la rehabilitació integral d'un edifici del barri vell, se'n millori la mobilitat i s'hi posi ascensor. Amb una limitació: només podran ser pisos turístics o llars compartides - tipus bed and breakfast-  els habitatges de la primera planta de l'edifici rehabilitat. La resta, no.

 

Des de l'oposició municipal, el grup de "Guanyem Girona" ha qualificat d'imprudent aquest topall del 15%, perquè obre la porta que hi hagi més de 7.000 pisos turístics a la ciutat, deu vegades més que ara, encara que no siguin al barri vell. I, de retruc, aquests 7.000, deixarien de ser habitatges d'ús residencial. 

Des del PSC reconeixen que la reforma del pla general per establir aquests límits també els genera dubtes.

La portaveu socialista Silvia Paneque va lamentar, durant el ple, que des de l'equip de govern no s'hagi buscat el consens i els tràmits s'hagin fet en l'últim moment.

 

Edificis singulars del barri vell s'han rehabilitat per fer-hi pisos turístics (Fèlix Martín- Catalunya Ràdio )

Una vergonya, per la Plataforma "Menys pisos turístics"

La plataforma ciutadana pel dret a l'habitatge "Més barri, menys pisos turístics" qualifiquen la proposta municipal de "vergonyosa"

La portaveu de l'entitat Ruth Tramullas diu que no es pot tractar igual tota la ciutat, posant un 15% arreu, sinó que el que s'hauria d'haver fet era un pla especial que analitzés la situació econòmica i social barri a barri. Assegura que la regulació és necessària, però no d'aquesta manera.

"Celebrem que hi hagi una regulació. De fet, és el que vam demanar ja fa quatre anys i mig quan vam presentar la petició d'una moratòria al ple, però no una regulació del 15%.

És vergonyós i una barbaritat tenint en compte que Girona no disposa de prou habitatge de lloguer permanent. Si revisem les principals plataformes de lloguer, avui trobem només 140 pisos de lloguer a la ciutat."

Els pisos turístics en alguns edificis han fet que alguns veïns posin pancartes en contra (Fèlix Martín-Catalunya Ràdio)

Les associacions de veïns reclamen xifres reals

Des de la Federació que aplega les associons de veïns dels diferents barris de Girona demanen més consens i dades reals per saber, exactament, de tots els pisos amb llicència d'ús turístic, quins estan destinats a aquests usos i quins no.

El president de l'entitat, Romà Monreal, a títol personal, qualifica el debat de "poc seriós".

"Fixar un percentatge del 15% provoca un problema. Serà un privilegi per als que ara ja tenen una llicència al centre, i aquests no volen que n'hi hagi més. A més, hi ha propietaris amb una doble llicència, de pis turístic i de pis de lloguer "normal", i en fan servir una o una altra depenent de la situació.

Cal demostrar quantes llicències en actiu hi ha . Els polítics s'inventen el barem per treure's el problema de sobre, i els de la plataforma contrària el que volen és vetar-ho tot."

L'atractiu turístic de Girona ha fet augmentar el nombre de pisos turístics, els últims anys (Fèlix Martín/Catalunya Ràdio )

Amb l'aprovació de la modificació del pla general s'estableix una nova moratòria d'un any perquè es facin tots els tràmits. En un àmbit ben diferent, i coincidint amb aquest debat, l'Associació Turística d'Apartaments de Girona està treballant en la creació d'un segell d'excel·lència per ajudar a frenar l'intrusisme i els apartaments que funcionen sense llicència. 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut