El fons del pantà de Canelles, completament eixut i esquerdat per la falta d'aigua (Catalunya Ràdio/Roger Segura)
Catalunya al Dia

Turisme de sequera vora el congost de Mont-rebei

Davant la falta d'aigua, es promouen rutes per zones que han emergit del pantà de Canelles i traslladen activitats aquàtiques a Camarasa

Actualitzat

La sequera obliga a repensar i adaptar les activitats turístiques vinculades a rius i pantans. És el cas d'Àger, a la Noguera, on davant la falta d'aigua al congost de Mont-rebei, una de les joies naturals del Prepirineu de Lleida, s'hi ofereixen rutes alternatives.

Per exemple, proposen descobrir zones que no eren tan concorregudes o que, directament, han emergit dels embassaments, com les antigues mines de Corçà, que ara són visitables a causa del baix nivell d'aigua del pantà de Canelles, que està al 21%.

La falta d'aigua fa visible les restes de la mina de Corçà (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Durant el mes d'abril, l'Ajuntament preveu rehabilitar l'antic camí de la Reclua per facilitar l'accés a una explotació que va estar en actiu del 1940 al 1960, i on treballaven miners professionals i reclutes que complien o substituïen el servei militar extraient carbó. 

Les mines de Corçà, on treballaven més d'un centenar de miners, van esdevenir un poblat amb escola pròpia (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

De la mina, només se'n conserven els fonaments, però s'identifiquen la tremuja de càrrega i part de la cinta transportadora, així com la carretera d'accés i altres restes situades al voltant de la boca d'entrada.

Al pantà de Canelles, a falta d'aigua permet veure la carretera que portava cap a les mines de Corçà (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

L'alcaldessa d'Àger, Mireia Burgués, justifica que després d'un 2022 marcat també per la falta d'aigua, calgui adaptar-se a la sequera i oferir alternatives als visitants: 

"Es tracta d'adaptar-se a la nova situació. Esperem que no sigui així, però és possible que es pugui allargar durant més temps. De moment ja portem dos anys així."

El municipi també ofereix activitats com visites a ermites, escalada, observació astronòmica o rutes guiades al nucli antic d'Àger, i la zona també destaca per ser una de les millors del món per practicar vol.

Les antigues mines de Corçà es poden visitar gràcies al baix nivell del pantà de Canelles (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Empreses turístiques a mig gas

La falta d'aigua impacta directament en les empreses turístiques, que es veuen obligades a treballar amb menys personal. És el segon any que caiacs i vaixells no poden navegar pel congost de Mont-rebei, i per això s'ofereixen alternatives dins el pantà de Canelles.

Un dels principals atractius és Finestres, una doble cresta paral·lela, amb parets espigades i alhora molt estretes que forma un frontal rocallós conegut popularment com la muralla xinesa.

El pantà de Canelles tot just es troba al 20% de la seva capacitat i ofereix un espectacle desolador (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

L'empresa Montsec Activa concentrarà l'activitat a la zona de Corçà i Finestres fins Setmana Santa i, després, preveu combinar les sortides amb caiacs i vaixells amb rutes de senderisme, com apunta Paula Maestre, una de les responsables de la firma:

"El pantà ha passat d'estar ple a estar com està ara. Això ens preocupa i no només ens afecta com a empresa, sinó restaurants i allotjaments de la vall, el municipi, la comarca i part del Pallars Jussà."

Ara, al pantà de Canelles, s'hi poden veure senyals i elements del passat (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Altres firmes que treballen a la zona han optat per traslladar l'activitat a pantans on hi ha més aigua. És el cas d'Àger Aventura't, que aquest cap de setmana ja oferirà excursions amb caiacs a Camarasa, com explica un dels seus responsables, Roger Pifarré:

"Més endavant veurem si el tema dels vaixells encaixarà o no, però Camarasa també és molt maco i no té res a envejar a Canelles. També hem potenciat els vols amb parapent davant la falta d'aigua."

El pantà de Canelles és el més gran de Catalunya i forma part de la conca de la Noguera Ribagorçana (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre assenyala que la conca de la Noguera Ribagorçana es troba en situació de prealerta per sequera i insisteix que hi ha uns usos prioritaris per a l'aigua. Són, per aquest ordre: el consum d'aigua de boca, el regadiu, els usos industrials i, finalment, els lúdics.
 

ARXIVAT A:
SequeraTurisme
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut