Les 64 ovelles a Ripoll generaven l'expectació dels veïns
Catalunya al dia

Transhumància reivindicativa a la Garrotxa

Un pastor de Mieres recorre més de 80 quilòmetres per una ruta d'antics camins ramaders on no es feia la transhumància des de més de trenta anys

Actualitzat

Porta 64 ovelles i fa més de 80 km a peu, durant quatre dies. Es diu Prem Puig, pastor que va sortir el dilluns 27 de juny de Mieres, a la Garrotxa, i segueix el camí ramader fins al Pla d'Anyella, a cavall entre la Cerdanya i el Ripollès, a 1840 metres d'altura.

Allà, les ovelles passaran millor la calor de l'estiu, però Puig a més, ha decidit fer la transhumància per un altre motiu:  

"Per reivindicar la pagesia i el món rural. I també tots els camins on els animals haurien de poder voltar pel món lliurement."

Prem Puig, el pastor de Mieres que fa la transhumància (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Recorre antics camins ramaders i detalla com se'ls ha trobat:

"Molts trams han canviat d'usos, alguns són per anar a peu o bicicleta, hi ha trams asfaltats. Alguns estan molt bruts. Hi ha alguns passos de la mida d'una porta i les ovelles s'hi queden encallades.

A nosaltres ens fan fer portes de 3 metres pel benestar animal i aquí no hi són."

Les ovelles passaran l'estiu a 1.840 metres, al Pla d'Anyella (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

La ruta de quatre dies és des de Mieres, cap a Preses, Riudaura, coll de Canes, Vallfogona del Ripollès, Ripoll, Campdevànol, Gombreny, serra de Montgrony i Pla d'Anyella, en quatre dies, a uns 20 km el dia.

Però el Prem no va sol, l'acompanya la comunitat d'intercanvi de bens i serveis de la Garrotxa, Ecoxarxa.

Sergi Regales n'és membre:

"Seguim la ruta en una furgoneta per si algú hi necessita pujar. A més, ens encarreguen de tasques logístiques i de comunicació."

Les ovelles passant per la via verda de darrere la catedral de Ripoll (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

A més, també hi ha algun tram que s'hi afegeix algun pastor i també d'altres persones que l'acompanyen durant un tram de la transhumància. És el cas de la Virgínia Soler i dos joves més:

"Venim de Barcelona i som activistes ecologistes i ens unim a la transhumància des de Ripoll fins al final. Creiem que és una iniciativa molt interessant de recuperar la tradició ramadera."

Els tres joves que han decidit seguir la transhumància des de Ripoll fins al Pla d'Anyella (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Un cop arribin a Pla d'Anyella hi passaran l'estiu amb 3.000 ovelles més i allà hi ha pastors que en tenen cura. La tornada serà motoritzada, com explica Puig:

"Al final de la temporada d'estiu estaran totes a punt de parir i les fem baixar en camió."

Un projecte, a més de ramader, ecològic i sostenible, també amb un rerefons reivindicatiu.
 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut