Pla general del pantà de Siurana, que no arriba al 8% de la seva capacitat total a causa de la situació de sequera
Pla general del pantà de Siurana, que no arriba al 8% de la seva capacitat total a causa de la situació de sequera
Catalunya al dia

Tornen les misses i processons per invocar la pluja

El bisbe de Solsona presidirà diumenge una cerimònia a l'Espunyola, al Berguedà, per iniciativa d'un grup de pagesos i feligresos molt preocupats per la greu sequera

Actualitzat

Davant la greu situació de sequera que pateix Catalunya, un grup de pagesos i veïns feligresos del sud del Berguedà ha decidit recuperar la tradició de fer misses i processons per demanar que plogui, una pràctica que s'ha anat perdent amb el pas dels anys.

Diumenge, 26 de març, a les 12 del migdia, es farà una cerimònia a l'església de la Mare de Déu dels Torrents, al municipi de l'Espunyola, que estarà presidida pel bisbe de Solsona, Francesc Conesa.

El nou bisbe de Solsona, Francesc Conesa
El bisbe de Solsona, Francesc Conesa, s'ha ofert voluntari per oficiar la missa que es farà al Berguedà per demanar que plogui

L'alcalde de l'Espunyola, Albert Altarriba, ha explicat que durant una trobada que es va fer fa uns dies al poble un grup de veïns va recordar aquests actes que ja s'havien celebrat antigament al municipi i van decidir demanar al Bisbat de Solsona que es fes una missa per demanar la pluja a la la Mare de Déu dels Torrents: 

"Antigament amb la marededéu que es va trobar als torrents ja s'havien fet diverses misses. Una de les invocacions que se li fan és demanar-li que plogui."

La previsió és que s'hi faci una missa i una processó pels voltants del santuari amb una rèplica de la marededéu dels Torrents, una figura a la qual s'havia recorregut històricament en episodis de sequera. També s'hi cantaran goigs i es faran pregàries per demanar pluja.

L'últim cop va acabar plovent, segons els veïns

Una de les últimes cerimònies d'aquestes característiques que es va fer a la zona es remunta al 2008, quan Catalunya també es va veure afectada per una greu situació de sequera. Aleshores, les pregàries van funcionar, segons assenyala el veí Pep Altarriba:

"Es va anar al santuari, es va fer una pregària demanant que plogués i la veritat és que va funcionar. No sé si van ser les pregàries o la casualitat, però la veritat és que va ploure."

A l'Espunyola, un municipi de tot just 260 habitants, hi ha molta preocupació per la sequera perquè de l'aigua en depenen les explotacions agrícoles i ramaders de la zona, a més de les masies i allotjaments rurals. La veïna Sara Altarriba constata que està tot molt sec:

"Ens dediquem a l'agroturisme, no sabrem si podrem omplir piscines, regar jardins i horts. Estem preocupats, a part que està tot molt sec i hi ha risc d'incendi. És la suma de tot plegat el que fa que no estiguem gens tranquils."

Al seu torn, Altarriba apunta a la necessitat que plogui per evitar problemes greus de cara a l'estiu, ja que el municipi és pioner en agricultura ecològica, que és de secà. Amb tot, es mostra agraït que els pantans de la zona, "de moment, encara estan plens"

"Tenim connectat el pantà de Sant Ponç amb una canonada que ens abasteix d'aigua, ja que el 2008 es va fer aquesta obra per si mai tornàvem a viure la mateixa situació." 

La convocatòria de la missa i la processó s'ha anat difonent entre els veïns de la comarca i s'espera que hi assisteixin desenes de veïns de la zona. Els actes els presidirà el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, perquè els mossens de la zona puguin atendre les seves parròquies.

La marededéu dels Torrents rep aquest nom perquè va ser trobada en un dels torrents de l'Espunyola (Cedida pel Bisbat de Solsona)

Perpinyà també s'encomana a un sant... i acaba plovent

A Perpinyà, al Rosselló, el dissabte 18 de març ja s'hi va fer una processó per demanar a sant Galderic, el patró dels pagesos catalans, la fi de la sequera. La comitiva va sortir de la plaça de la Catedral i es va desplaçar fins al riu Tet, on es va fer una benedicció.

A més, com és tradició diversos pagesos van portar les relíquies del sant fins al bell mig de l'aigua. Segons els mitjans locals, hi van participar unes 200 persones. Es dona el cas que, en les hores posteriors a la processó, van caure més de 20 mm de pluja a la ciutat de Perpinyà.

Un conseller ja es va encomanar a la Moreneta fa 15 anys

L'any 2008, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va demanar a la Verge de Montserrat que posés fi a la sequera que patia aleshores Catalunya.

Moreneta
Un conseller agnòstic es va encomanar a la Moreneta el 2008 davant la greu sequera que patia Catalunya (Flickr)

El conseller, d'Iniciativa per Catalunya, va reconèixer que, tot i ser agnòstic, havia demanat a la Moreneta que fes ploure durant els funerals de l'exabat de Montserrat Cassià Maria Just.

 
Anar al contingut