
Torna la Passió a Catalunya
La pandèmia ha alterat les representacions a la majoria de localitats catalanes, però a poc a poc es va recuperant la tradició de representar la mort i resurrecció de Jesús
La representació de la Passió de Crist, basada en els evangelis, és una tradició cultural ben viva a Catalunya i el País Valencià, que neix de diferents representacions religioses i populars de l'edat mitjana. Es troba documentada per primer cop al segle XV. Ni les guerres, les epidèmies o els desastres naturals han impedit que hagin arribat fins als nostres dies.
La pandèmia de la covid-19 ha interromput les funcions, però no ha trencat aquest fil històric de sis segles. Aquest any encara no s'ha pogut sotmetre el coronavirus, però hi ha més sensació de seguretat, gràcies a la vacunació i l'ús estès de les mascaretes, i això ha facilitat la represa de les representacions després de dos anys en blanc, en alguns casos.
La recreació de la vida, mort i resurrecció de Jesucrist esquitxa pràcticament tots els territoris del país.
Cervera
"La Passió" de Cervera es representa a la capital de la Segarra des del 1481 que se'n tingui constància. Aquest any recupera les representacions, després de dos anys, a partir del 27 de març. Ho fa amb nova saba: la meitat dels personatges principals els interpretaran actors nous, que ja han començat a assajar els seus papers. L'altra meitat, els veterans, començaran els assajos a final de mes.

La necessitat de disposar d'un espai segur obliga a buscar maneres perquè no es notin determinades precaucions. Els personatges principals sortiran a l'escenari com sempre, però els actors que fan d'habitants del poble aniran protegits amb mascaretes, explica Xavier Cabañate, president del Patronat de La Passió de Cervera.
"Adaptarem el vestuari. S'està treballant per fer una mascareta dissimulada. Com que els personatges van amb un mocador que els tapa el cap, ja intentarem dissimular les mascaretes, que sempre seran amb colors terrossos."
"La Passió" de Cervera farà sis representacions i, per primer cop, ofereix un paquet complet per a grups que hi vulguin assistir. Inclou el transport en autocar, l'entrada, una ruta per la ciutat i, si ho desitgen, també allotjament per fer-hi nit.
Esparreguera i Olesa de Montserrat
"Les Passions" del Baix Llobregat, dues de les més antigues i populars, es van deixar de fer el 2020, però l'any passat ja es van recuperar, encara que amb edicions més reduïdes. Ara arrenquen temporada, però amb certa incertesa i molta precaució.

A la d'Esparreguera, els actors amb text van començar a assajar ja fa dos mesos, però els quadres de masses, explica el conseller de Comunicació de La Passió, Jordi Puente, ho faran més tard.
"Assajaran a partit del 6 de febrer. No ens hem volgut arriscar. A més, disposem de tests d'antígens per quan s'ha de reunir un col·lectiu una mica gran."
A Olesa, a causa de la pandèmia, es reduirà el nombre de persones que pujaran a l'escenari. L'any passat al quadre de masses hi havia una quarantena de persones, el 30% del que era habitual. Aquest any, el president de La Passió d'Olesa, Pere Quer, confia que es podrà augmentar.
"Ara mateix, no tenim una previsió segura. Creiem que, si és possible fer sortir gent amb mascareta, arribaríem a tenir potser unes 80 persones dalt de l'escenari, però potser demà en seran 25 o potser 100."
Tant a Esparreguera com a Olesa han preparat versions reduïdes de dues hores i escaig, a més de les tradicionals que s'allarguen tot el dia.
Aquest any, a més, Esparreguera serà la seu d'Europassion, que reuneix les agrupacions que representen "La Passió" de tot Europa. La trobada es farà del 4 al 6 de març.
Ulldecona
"La Passió" que es representa a la localitat del Montsià manté la previsió i començarà les representacions el 3 d'abril. L'origen de "La Passió" d'Ulldecona és un text sobre la Passió de Crist del segle XVI. El llibret que ara es representa és del 1955 i s'hi han anat introduint canvis ja en aquest segle XXI.
Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm i Girona
"La Passió" de Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà, és l'única de tot Catalunya que es representa a l'aire lliure. Es fa a l'Horta d'en Cusí, i hi participen un centenar de persones. El seu director, Ernest Ollero, explica que ja ho tenen tot a punt per començar a treballar.
"Comencem els assajos l'últim cap de setmana de gener, el dia 30. Farem treball de taula i repartirem els personatges. I, si tot va bé, les funcions de 'La Passió' seran el 10, 15 i 17 d'abril d'aquest any."
Més prudents són a Sant Hilari Sacalm, on es representa el "Via Crucis" més antic de Catalunya, amb tres segles d'història.

Els de la comarca de la Selva s'han posat a treballar amb la idea de recuperar la representació després de dos anys, però l'alcalde, Joan Ramon Veciana, reconeix que tot depèn de l'evolució de la pandèmia
"Es treballa amb la idea de començar els assajos ara al gener, però tampoc ho puc dir amb una certesa gaire gran: estem molt a l'expectativa del que pugui passar."
A Girona els Manaies també han confirmat que treballen per poder recuperar la processó de Divendres Sant en el seu format habitual, després de dos anys sense poder-la fer. L'any passat sí que hi va haver un acte tancat, estàtic, i sense públic, a les escales de la Catedral.
