La Folcrà és una masia del s. XIV
A la Folcrà hi conviuen els masovers de vaques i els emprenedors que teletreballen
Catalunya al dia

Teletreballar a pagès: tothom hi guanya

Masovers i emprenedors conviuen a la masia de La Folcrà, a Sant Joan de les Abadesses, per establir sinergies entre les noves tecnologies i les formes de treballar del món rural

Actualitzat

La Folcrà és un mas del segle XIV entre Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries, al Ripollès. Envoltat de camps i proper al riu Ter, disposa d'un entorn natural típic de les zones de muntanya del país.

Des de fa 25 anys, hi treballen la Gemma i en Xevi Gironès, una família que porta una explotació ramadera, però, des del 2020, comparteixen la finca amb FEM Coliving rural, un punt de cohabitatge amb emprenedors d'arreu, que hi passen entre un i tres mesos per teletreballar lluny de l'estrés de la ciutat.

En Xevi explicant a una emprenedora com es cultiva un enciam (Catalunya Ràdio / Roger Santaló)

Objectiu: aprendre de la feina dels altres

Els impulsors de FEM Coliving són el dissenyador gràfic Joan Massó i la publicista Elena de Arana. Ella afirma que el que es vol és evitar que l'experiència sigui simplement com una bombolla que trenca amb la rutina urbana.

"És important estar connectats amb el territori, i no hi ha res millor que compartir l'espai amb una explotació ramadera. Hi ha un dia a dia que genera intercanvi, i això permet conèixer el territori des del respecte, aprenent com es fan les coses aquí."

Per Massó, les dinàmiques diferents de treball entre uns i altres poden millorar la feina dels residents.

"Es tracta de posar a l'abast d'altres persones la possibilitat de viure en un entorn natural, que siguin tranquils, i compaginar-ho amb la feina. Si els projectes els desenvolupem en llocs que contribueixin a la nostra pau, el resultat del treball serà més bo."

A Xevi Gironès, masover, el va sorprendre la petició d'establir un coworking a la Folcrà, a la meitat de la masia que no usaven. Però ho van acceptar: pel granger, és una oportunitat per apropar la seva feina a persones que no coneixen com es treballa en un entorn rural.

"Aquí, ben d'hora, hi ha soroll de tractors, de bestiar i de moviment. Els vaig dir que la gent que vingués aquí potser volia tranquil·litat, però em van respondre que no, que el que volien era compartir i establir lligams amb el granger."

El masover Xevi Gironès, a punt d'agafar el tractor
El tractor d'en Xevi no molesta als emprenedors (Catalunya Ràdio / Roger Santaló)

Qui vol residir a la Folcrà, s'ha d'inscriure en una llista on es valora la seva candidatura -a FEM Coliving només s'accepten teletreballadors o creadors de projectes propis- i les sinergies que pot aportar amb els altres emprenedors -comparteixen habitatge un màxim de sis persones al mateix temps-. Un cop acceptada, es paga un lloguer mensual amb dret a una habitació individual i un espai de coworking i altres zones compartides, a més de serveis bàsics i internet.

Una oportunitat per repoblar el territori

Per la Folcrà, hi han passat una vintena de persones, i ha despertat l'interès de mantenir el teletreball a l'entorn rural. Mariona Gabarró és consultora estratègica i exresident, i s'ha quedat a viure al Ripollès -a Sant Pau de Segúries-.

"Sempre estava en una rutina entre treballar i acabar fent el mateix, i no trobava el moment de pausa per a mi mateixa i per a compartir coses amb altra gent. Aquí he trobat els minuts que necessito per desconnectar de la feina, passejar, llegir o conèixer l'entorn."

Una de les actuals residents, la dissenyadora i coach Lola Giardino, també es planteja allargar l'estada. 

"M'està agradant molt. Em vull quedar. Vaig venir per un mes i estic pensant en quedar-me més temps perquè això és millor del que em pensava. Canviar l'entorn m'ha obert la ment, tinc altres perspectives, estic en contacte amb la natura i vaig a un ritme més lent... és molt inspirador."

Els emprenedors, en el seu espai de treball (Catalunya Ràdio / Roger Santaló)

Segons els impulsors, tres persones més també han buscat fórmules per teletreballar a la zona, malgrat que tenen problemes en trobar un habitatge adequat. Durant els gairebé dos anys d'existència de FEM Coliving, hi han fet residència des de doctors en ciència, a dissenyadors d'apps o bé persones que treballen en les tecnologies d'informació.

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut