Els til·lers seran substituïts per altres espècies com lledoners o roures
Catalunya al dia

Tallen d'arrel el problema dels til·lers

Polèmica a Sant Pau de Segúries per la tala d'uns arbres històrics. L'Ajuntament assegura que calia treure'ls perquè provocaven molèsties

Enrenou entre els veïns de Sant Pau de Segúries, al Ripollès, per la tala dels 19 til·lers que presidien la plaça de la Generalitat.

Aquesta tala forma part de la reforma integral de la plaça. Però tant la reforma com la pèrdua d'aquests arbres que han format part de la vida quotidiana dels veïns han generat polèmica.

Els veïns es queixen que s'han arrencat els arbres sense demanar l'opinió (Roger Santaló)

Arbres molt molestos

Segons l'alcaldessa de Sant Pau de Segúries, Dolors Cambras, era necessari treure els arbres perquè provocaven moltes molèsties als veïns i al mobiliari públic.

"No estan en les millors condicions, i això fa que generin una mena de resina i pugó que atrau mosques, abelles... que no és agradable a l'estiu, si estàs fent el vermut o prenent un cafè.

A més, aquesta resina cau sobre el mobiliari urbà, o els cotxes aparcats."

La plaça, amb els til·lers, aquest estiu passat (Televisió del Ripollès)


Ara els til·lers ja no hi són, i la màquina treballa al mig de la plaça. Amb la desaparició dels tells, que es van plantar als anys 50, se'n va una part del paisatge urbà.

Jaume Salas va sovint al poble.

"Els arbres costa molt que creixin i em sap greu per això. Sí que necessitaven una neteja perquè estaven plens de bitxos, però em sap greu pels altres. La plaça, ja veurem com queda."

En Josep Maria Descamps és veí del poble.

"Sempre hi havia jugat, jo, en aquesta plaça, de petit. Suposo que els que plantaran un dia o altre creixeran i faran ombra, però jo ja no ho veuré, perquè això és un procés que porta temps."

Els til·lers es van plantar als anys 50 (Marc Mir)

Una polèmica amb història

Ja fa anys que s'arrossega al poble el debat sobre la conveniència de tallar els arbres. L'any 2011 es va plantejar per primera vegada la necessitat de reformar la plaça i de si la reforma havia d'incloure o no la tala dels tells.

Finalment, l'any 2014, es va fer una consulta per preguntar-ho als veïns. Però el resultat va ser d'empat tècnic.

La consulta que es va fer el 2014 va acabar amb un empat tècnic (Ripollès Digital)

Ara l'Ajuntament ha tirat pel dret i alguns veïns es queixen d'haver ignorat la seva opinió.

Crítiques dels veïns, més enllà dels arbres

Al lloc que han deixat els til·lers hi posaran roures americans, lledoners, carpins i parròties, arbres que perdran la fulla en diferents èpoques de l'any i per tant s'espera que aportin un color diferent segons l'època.

Recreació de com quedarà la plaça un cop estigui acabada. (Ajuntament de Sant Pau de Segúries)

A més, serà de plataforma única, els aparcament quedaran per la banda de la carretera, i la resta de carrers que l'envolten seran de vianants. Això preocupa els comerciants: la majoria que hi tenen l'establiment s'hi han oposat.

Marc Mir és flequer de la Fleca Mir de Sant Pau.

"La plaça serà tota per a vianants, i això tampoc agrada, perquè maten pràcticament el comerç, o la funcionalitat que tenia. Abans la gent que té cases al voltant del poble baixaven, paraven un moment amb el cotxe a la plaça, anaven a comprar el pa, la carn, o feien un cafè. Ara amb la reforma ja estàs evitant que ho puguin fer."


Les obres de la plaça de la Generalitat de Sant Pau de Segúries duraran com a mínim 5 mesos i tenen un cost de 530.000 euros, dels quals l'Ajuntament en paga 60.000 amb recursos propis.

Anar al contingut