Europa vol incrementar la producció d'avellana
Europa vol incrementar la producció d'avellana
Catalunya al dia

Stop a l'avellana turca

Els productors catalans, italians i francesos creen un grup avellaner europeu per frenar l'arribada de l'avellana turca

Actualitzat

Productors catalans, italians i francesos s'han associat per crear un gran grup que freni l'arribada de l'avellana turca. El Group Corylus, format pels principals agents del sector de l'avellana, representa gairebé el 80% de la producció europea.

Una de les seves prioritats és deixar de dependre de les 500.000 tones d'avellanes que importa Europa, sobretot de Turquia.

El responsable nacional de la Fruita Seca a la Unió de Pagesos, Sergi Martín, assegura que és possible garantir la nostra sobirania alimentària incrementant la producció i posant en valor la qualitat de l'avellana europea.

Segons explica, l'avellana turca és més econòmica perquè no tenen restriccions fitosanitàries i, a més, utilitzen mà d'obra barata procedent de països que estan en conflicte, com Síria.  

"A Europa tenim capacitat per conrear 500.000 tones d'avellana, el problema és el preu. Com passa amb molts productes, surt més econòmic comprar l'avellana a fora.

El que passa és que quan arriben crisis com la del coronavirus o la guerra d'Ucraïna ens adonem que això ho hauríem de produir aquí."

Europa importa 500.000 tones d'avellana cada any
Europa importa 500.000 tones d'avellana cada any (Col·legi de Periodistes de Catalunya)

Fan falta fitosanitaris més efectius

El grup avellaner demana a la Comissió Europea que s'accelerin les autoritzacions excepcionals per fer front a les plagues que acaben afectant greument la producció. Martín afirma que no tenen eines eficients per tractar les malalties dels avellaners.

"Ens trobem amb plagues que ja teníem i no som capaços de controlar amb els fitosanitaris que ens permeten utilitzar. A més, ens arriben plagues de fora com l'Halyomorpha halys, un bernat que va arribar de l'Àsia, que està afectant els avellaners d'Itàlia, França, i alguns conreus de Girona. "

També reclamen un programa específic d'investigació per millorar la productivitat dels cultius d'avellana europeus.

A Europa hi ha moltes limitacions per utilitzar fitosanitaris
A Europa hi ha moltes limitacions per utilitzar fitosanitaris (CCMA)

El Camp de Tarragona és el principal centre de producció d'avellana a Catalunya. La caiguda dels preus ha provocat que de les 30.000 hectàrees que es cultivàvem fa uns anys, només n'hagin quedat 10.000. Per contra, en països com Itàlia i França els terrenys dedicats a la producció d'avellana cada any creix més.  

Al nou grup europeu també hi estan representats la Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i l'administració catalana a través de l'Eurecat i l'IRTA.

 
ARXIVAT A:
Agricultura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut