SOS del Gimnàs Social Sant Pau del Raval de Barcelona
El Gimnàs Sant Pau torna a tenir problemes econòmics (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)
Catalunya al dia

SOS del gimnàs social Sant Pau del Raval de Barcelona

Crit d'alerta dels responsables de l'equipament, que a finals de mes deixarà d'oferir el servei de dutxes els dissabtes perquè l'Ajuntament els ha reduït l'aportació en un 75%

Actualitzat

Cada dia, uns 200 usuaris fan servir les instal·lacions del gimnàs social Sant Pau per dutxar-se, però a partir d'ara només ho podran fer de dilluns a divendres.

Higiene, mudes, àpats i dignitat

L'Ajuntament de Barcelona va adquirir, aquest estiu, l'edifici on s'ubica el gimnàs per construir-hi pisos socials i un nou equipament esportiu. La instal·lació, gestionada per una cooperativa, va deixar de funcionar com a gimnàs quan va començar la pandèmia, però va continuar oferint el servei de dutxes, que fan servir habitualment persones que no tenen cap altra opció per cobrir les necessitats bàsiques d'higiene.

SOS del Gimnàs Social Sant Pau del Raval de Barcelona
Desenes de persones en situació precària poden menjar gràcies al Sant Pau (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Són centenars cada dia, explica a Catalunya Ràdio la directora del gimnàs, Lara Cáceres.

"Fem 200 dutxes al dia i a l'agost vam tenir pics de 440 persones que es venien a dutxar, durant tres dies seguits. I ara amb el fred tornem a tenir un pic d'aquests."

I no només dutxes: el gimnàs també ofereix roba i 180 racions de menjar al dia, especialment a persones que viuen al carrer i que així tenen cobertes les necessitats més bàsiques.
 

I arriben les rebaixes

L'any 2021, l'Ajuntament de Barcelona va fer una aportació al Sant Pau de 625.000 euros a través d'un contracte que es va acabar el 31 de desembre. Aquest 2022, canvien les regles del joc. L'aportació municipal es farà via conveni o subvenció. I això, diu Lara Cáceres, presenta dos problemes:

"Un, de tresoreria, perquè els convenis i les subvencions es cobren a final d'any. I el segon és que es redueix l'import significativament: de l'ordre del 75%."

SOS del Gimnàs Social Sant Pau del Raval de Barcelona
L'equipament també ofereix roba de vestir (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Aquesta retallada pressupostària els obliga a retallar el servei i tancar els dissabtes a partir del 24 d'aquest mes:

"Això vol dir també que no seran necessàries les onze persones que tenim ara en plantilla. El nostre objectiu, però, és tornar a obrir els sis dies a la setmana, perquè la necessitat hi és."

Mentrestant, el Sant Pau negocia amb la Generalitat i entitats privades la manera d'obtenir recursos.
 

Esperen que l'aigua no els acabi arribant al coll

La directora del gimnàs social confia que no hauran de tancar a mig termini, però fa aquest crit d'alerta.

"Aigua, llum, gas i sous representen la despesa més gran de l'entitat. Hem d'arribar a poder cobrir això. De forma immediata, d'un dia per l'altre? No. Tenim uns mesos de marge, però és clar que no passarem tot el 2022 en aquesta situació, sense cap ingrés que no sigui única i exclusivament els 200.000 euros que ens proposa l'Ajuntament."

Tot i això, la situació no és tan desesperada com quan fa fer fallida el 2012, amb unes pèrdues mensuals de milers d'euros.


Uns equipaments precaris

Les instal·lacions del gimnàs s'han anat degradant per falta de manteniment. S'hi pot veure l'antiga piscina coberta, encara plena d'aigua, però amb les plaques del sostre que cauen.

SOS del Gimnàs Social Sant Pau del Raval de Barcelona
La falta de manteniment ha malmès les instal·lacions (Catalunya Ràdio / Jordi Corbalan)

Les obres del nou gimnàs social del Raval començaran l'any que ve, i duraran dos anys, segons preveu l'Ajuntament. Mentrestant, es buscarà un local provisional perquè pugui reobrir el gimnàs, un període que Lara Cáceres espera que sigui curt.


Un projecte tan ambiciós com necessari

L'Ajuntament de Barcelona va adquirir el solar on hi ha el gimnàs per uns 8 milions d'euros a l'actual propietari, a qui cedeix el dret de superfície per un període de 55 anys perquè hi construeixi 36 habitatges de lloguer social que gestionarà la Fundació Hàbitat3.

Per fer possible aquest projecte va ser necessari l'acord del gimnàs Sant Pau, l'Ajuntament de Barcelona, la propietat del local i la mateixa Fundació Hàbitat3. Quan acabin les obres, la planta baixa i el soterrani passaran a mans municipals per garantir la continuïtat de la tasca social del gimnàs.
 

 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut