Rubió és el nucli habitat més alt de Catalunya
Rubió és el nucli habitat més alt de Catalunya (ACN / Marta Lluvich)
Catalunya al dia

Disputa pel títol de "poble més alt de Catalunya"

Soriguera, al Pallars Sobirà, es reivindica com el municipi més alt de Catalunya però els registres oficials li atorguen aquest títol a Meranges, a la Cerdanya

Actualitzat

El municipi de Soriguera, al Pallars Sobirà, inclou 14 pobles o nuclis de població entre els quals el poble més alt de Catalunya, Rubió, a 1.687 metres d'altitud. Efectivament, no hi ha cap poble habitat més amunt que Rubió, però a l'hora de fixar l'altitud dels municipis, l'Institut d'Estadística de Catalunya no té en compte pobles dispersos com Rubió, sinó que pren com a referència els caps de municipi, és a dir, el nucli principal on sol haver-hi l'Ajuntament.

Per tant, oficialment el municipi més alt de Catalunya és Meranges, a la Cerdanya, que està a 1.539 metres d'altitud, 100 metres per sota de Rubió. Per l'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla, aquest criteri no és vàlid:

"Està clar que tenim el poble més alt de Catalunya i per tant som el municipi més alt de Catalunya. Estem a 1.687 metres d'altura, i això ens porta a reivindicar que som el municipi més alt de Catalunya."

L'alcalde, Josep Ramon Fondevilla, reivindica el títol de municipi més alt de Catalunya
L'alcalde, Josep Ramon Fondevilla, reivindica el títol de municipi més alt de Catalunya (ACN / Marta Lluvich)

L'alcalde no comparteix el criteri que determina el municipi més alt de Catalunya només prenent la mesura de la capital de municipi. Ell defensa que s'han de considerar tots els pobles, per petits que siguin, que integren el terme municipal. En el seu cas, al municipi de Soriguera hi ha 14 pobles o nuclis de població: Soriguera, Estac, Tornafort, Vilamur... i el que és més amunt, Rubió.

"Està clar que la societat busca motius per moure's i trobar coses diferents. Això està molt bé. Però si es busca el poble més alt, és Rubió. És un poble que mai s'ha deshabitat, hi ha un restaurant i un jardí de roques visitable."

Rubió és fàcilment visitable ja que es troba al peu de la carretera N-260
El poble de Rubió es pot visitar fàcilment ja que es troba al peu de la carretera N-260 (ACN / Marta Lluvich)

Rubió, el poble on sempre fa sol

Justament per la seva altitud, Rubió també és un dels pobles amb més insolació del Pirineu: hi toca el sol més de 8 hores i 30 minuts diaris de mitjana. Situat en ple port del Cantó, a la vora de la carretera N-260, hi ha un restaurant i un interessant jardí de roques amb la varietat geològica de la zona.

A Rubió hi tenen casa set famílies però són molt poques les que hi passen tot l'any. L'aïllament geogràfic i el clima sever han fet que la gent en vagi marxant. En canvi, fa poc s'hi ha instal·lat una parella, la Clàudia i l'Albert, que sovint comparteixen les seves vistes privilegiades a les xarxes socials.

Rubió és un dels pobles amb més insolació del Pirineu
Rubió és un dels pobles amb més insolació del Pirineu (ANC / Marta Lluvich)

El rànquing oficial i la llista alternativa

Després de Rubió, els nuclis de població més alts de Catalunya són Tor (Pallars Sobirà) amb 1.649 metres, la Bastida de Cerdanya (Cerdanya) amb 1.662 metres, i el Port del Compte (Solsonès) amb 1.644 metres.

En canvi, si fem cas a la llista oficial, -la que només té en compte els caps de municipi-, l'Idescat estableix Meranges (Cerdanya) amb 1.539 metres, Lles de Cerdanya amb 1.471 metres i Toses (Ripollès) amb 1.444 metres d'altitud.

Segons el criteri oficial, Meranges és actualment el municipi més alt de Catalunya
Segons el criteri oficial, Meranges és actualment el municipi més alt de Catalunya (Viquipèdia)

Un altre element per a la discòrdia

Tot i això, cal tenir en compte que si parlem del municipi més alt, entès com a terme municipal en tota la seva extensió, aquest títol li correspondria indiscutiblement a Alins, al Pallars Sobirà. I és que és allà on hi ha la muntanya més alta del país: la Pica d'Estats, a 3.343 metres d'altitud.

 

 
Anar al contingut