Les parcel·les a la venda estan ubicades al carrer Sant Isidre i vora la zona esportiva de Camarasa
Catalunya al dia

Solars municipals a la venda contra el despoblament

Camarasa, a la Noguera, treu a concurs parcel·les públiques buides a 45 euros el metre quadrat per retenir famílies i joves

Actualitzat

En poc més de deu anys, Camarasa, a la Noguera, ha passat d'uns 950 habitants censats a poc més de 800. Com molts altres municipis rurals del país, aquest tampoc no s'escapa del despoblament. Ara, però, l'Ajuntament mira de posar fil a l'agulla i impulsa mesures per retenir el jovent.

El consistori ha tret a la venda finques municipals perquè famílies i joves s'hi puguin construir un habitatge i no hagin de marxar a altres indrets, com ara Balaguer o Lleida. En concret, ha tret a concurs onze solars a 45 euros el metre quadrat, un preu força inferior al de mercat.

El municipi de Camarasa ha perdut més de 100 habitants en poc més d'una dècada i l'Ajuntament busca solucions per retenir el jovent (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

L'Ajuntament havia detectat que els joves ho tenien complicat per quedar-se a viure al poble, sobretot perquè la majoria de cases estan molt envellides, se'n rehabiliten poques i es venen molt cares, com explica l'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso: 

"Les cases són molt antigues i la gent no rehabilita. A tot això, ens trobàvem gent jove que no podia pagar els preus que es demanen i per això posem a disposició parcel·les municipals buides en una zona que està urbanísticament preparada."

L'Ajuntament impulsa un estudi al nucli vell de Camarasa amb l'objectiu de trobar solucions a l'envelliment del parc d'habitatges, com ara incentius a la rehabilitació o fomentar que es posin en lloguer. 

Els onze solars municipals de Camarasa es liciten a un preu de 45 euros més IVA el metre quadrat (Catalunya Ràdio/Roger Segura)

Una oportunitat per quedar-se al poble

La venda de solars arriba després d'una prova pilot el 2020 en què l'Ajuntament va aconseguir col·locar tres parcel·les municipals. Totes se les van adjudicar la Irene i la seva parella, que hi construiran una casa i podran seguir gaudint de la tranquil·litat del poble:

"Fa anys que miràvem opcions però ens trobàvem que hi ha moltes cases velles. Ara ens hi podrem fer una casa amb pati perquè som molt amants dels animals i podrem viure en família en aquest entorn tan privilegiat."

Poden optar al concurs habitants del poble o de fora, però l'Ajuntament ha fixat diversos requisits per evitar l'especulació. El principal és que l'adjudicatari s'hi haurà de construir la residència permanent durant un termini de 25 anys

Camarasa compta al seu municipi amb atractius turístics com el pantà i el nucli de Sant Llorenç de Montgai, amb un entorn natural privilegiat

Les onze finques residencials que ara surten a concurs oscil·len entre els 6.000 i els 17.000 euros, i estan ubicades en zones urbanitzades del municipi, molt a prop de la zona esportiva i les piscines. La convocatòria es tancarà el 2 de març. 

 
ARXIVAT A:
Despoblament
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut