El sector lleter és un dels que es troba a la corda fluixa perquè gairebé no obté beneficis d'allò que produeix
Catalunya al dia

S'ha acabat especular: aliments a un preu just per llei

La llei de la cadena alimentària obliga a vendre la fruita, la llet o la carn a uns preus que cobreixin els costos de producció

Pere Joan Álvarez / Roger Segura Actualitzat

Els pagesos i ramaders fa anys que denuncien que, sovint, distribuïdores i supermercats venen els seus productes més barats del que els costa produir-los i que, això, posa el sector contra les cordes.

Un dels que s'han vist més afectats per l'anomenada pràctica de la venda a pèrdues és el sector lleter, que es manté en peu de guerra per defensar un preu just per al seu producte.

Després de mesos de tramitació, el Congrés dels Diputats ha donat llum verda a la reforma de la llei de la cadena alimentària, que prohibeix que un producte es vengui per sota del seu cost de producció.

La normativa també pretén que la formació de preus es faci de manera més transparent i, sobretot, protegir la baula més feble de la cadena: els petits agricultors i ramaders.

Tres ramaders triant les vaques per carregar al camió després d'haver baixat de la muntanya
La carn és un dels productes alimentaris que la nova llei obliga a vendre a un preu just (ACN)

Com ho veuen les organitzacions agràries?

El sector agrari no es posiciona de forma unànime davant la nova llei. Unió de Pagesos creu que la posició de domini de les grans distribuïdores es manté i que s'ha quedat curta. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, la qualifica de nyap.

"Ho han blanquejat una mica dient que arreglaven la venda a pèrdues i el que han traslladat és allò que diu la llei de comerç de venda minorista. Creiem que per a això no calia fer tant enrenou."

La representant d'Asaja, Rosa Pruna, creu que la nova llei de la cadena alimentària neix coixa i troba a faltar la figura d'un mediador independent, "que no estigui a favor de la indústria ni del productor".

Una de cada dos persones reconeix estar preocupada pel benestar animal de la carn que consumeix (IStock)
Sovint quan anem al supermercat comprem productes que s'estan venent a pèrdues, és a dir, per sota costos (IStock)

En canvi, des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Joan Carles Massot en fa una valoració més positiva. Amb tot, reclama que la nova legislació es compleixi fil per randa.

"Era una eina indispensable i molt reivindicada des de fa temps per donar empoderament a tots els processos: des de la producció fins a la comercialització del producte."

Les grans distribuïdores es defensen

Roger Gaspar, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, valora que el nou text aporta transparència a una relació comercial on, segons diu, era molt testimonial que es pagués per sota costos.

"Creiem que es fa un pas endavant, que és bo que la llei consolidi aquesta necessitat de cobrir els costos de producció i que, a més, estengui a tota la cadena la impossibilitat que es desenvolupin pràctiques deslleials."

En molts casos, a través de promocions comercials s'acabaven venent productes del camp, com la fruita, la llet o la carn, entre d'altres, a preus que no cobreixen els costos dels productors.

Préssecs central fruitera
La reforma de la llei de la cadena alimentària sancionarà de forma exemplar aquells que incompleixin la normativa (ACN)

Sancions a la vista

En definitiva, és un marc de regulació i d'establiment de bones pràctiques en la relació entre els productors, les cooperatives, la indústria i els fabricants; i la distribució, ja siguin supermercats, hipermercats o grans firmes d'hostaleria.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ja ha garantit que incomplir la nova llei comportarà sancions. La incògnita ara és saber quins efectes tindrà la regulació sobre els consumidors i si cal esperar una nova pujada del cistell de la compra.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut