La meitat dels caçadors amb llicència, ara mateix, a Catalunya, estan jubilats.
Catalunya al dia

Setge al senglar: es busquen caçadors

El 2021 se'n van matar 70.000, però no n'hi ha prou i el govern ha elaborat un pla a tres anys per reduir els danys que provoquen

Actualitzat

A Catalunya hi ha massa senglars. El seu nombre s'ha multiplicat per tres en deu anys. Calculen que avui són uns 200.000 exemplars, especialment a les comarques de Girona i Barcelona, i això fa temps que s'ha convertit en una plaga.

Ara, el govern ha elaborat un Pla Estratègic per reduir-ne el nombre i minimitzar els danys que provoquen en els conreus, els accidents de trànsit o la transmissió de malalties infeccioses com la tuberculosi o la triquina.

Dos de cada tres senglars són a les comarques de Girona 

Caçadors experts per fer batudes

El Pla Estratègic pel Control de Danys del Senglar a Catalunya 2025 preveu dissenyar un programa de protecció de conreus, es vol tenir enllestida el 2023 una nova llei de caça que substitueixi l'actual --del 1970-- i, entre d'altres, es farà un pla de xoc que inclou una nova figura: la del caçador expert, que ha detallat la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Sanitjas.

La idea és tenir un cos de caçadors experts que puguem demanar la seva col·laboració per a actuacions específiques en funció de les necessitats del territori, ja sigui fer batudes o vigilàncies nocturnes.

Els caçadors farien una feina complementària a la que ja fan els Agents Rurals 

L'augment de senglars ha anat en consonància al descens de caçadors. El 2008 n'hi havia uns 100.000 a Catalunya, i avui són 60.000, dels quals gairebé la meitat ja estan jubilats. La feina del caçador expert seria complementària a la que ja fan, en aquest àmbit, els Agents Rurals.

Alimentar els senglars està prohibit

Malgrat que el punt principal de preocupació són els danys en els conreus, també han alertat de l'augment de senglars a l'entorn de zones urbanes, on no es pot caçar i aquests animals hi han trobat refugi. Per això insisteixen que cal la sensibilització de la gent que encara els dona menjar:

Cada vegada veiem més com s'acosta als contenidors, i en zones de lleure i pícnic fins i tot s'emporten les motxilles dels nens perquè oloren l'aliment. Per això cal anar de la mà dels municipis, donar-los tot el suport i és estratègic redactar plans municipals que marquin una línia de treball.  I de cara a la gent, cal recordar que està prohibit donar menjar als senglars, però n'hi ha que continua fent-ho. Aquesta sensibilització és bàsica.

Els senglars van provocar 3.000 accidents l'any passat

L'any passat es van tramitar 1.800 expedients per danys de senglars a l'agricultura i van provocar 3.000 accidents.

Presentació a Girona del Pla Estratègic per al Control de Danys del Senglar a Catalunya (Fèlix Martín/Catatunya Ràdio)

De tots els senglars que hi ha a Catalunya, calculen que dos de cada tres -per tant, uns 130 mil- són a les comarques de Girona, sobretot al Baix Empordà, les Gavarres, Rocacorba, i entre l'Alt Empordà i la Garrotxa. Per això la directora general ha presentat el pla, aquest divendres a Girona, acompanyada de la directora dels Serveis Territorials Elisabet Sánchez.

No és un pla per caçar senglars i prou, sinó també per donar una visió global i donar totes les eines per reduir els danys. Hi ha la part de les captures, però també es tracta de reduir la part de reproducció. Un senglar que s'atipa bé, es reprodueix molt bé, i treballem a posar aquestes barreres perquè no els arribi aquest menjar. 

L'any passat hi va haver 3.000 accidents de trànsit provocats per senglars 

Un miler de permisos per fer batudes extres En temporada de caça, a Catalunya es poden arribar a fer 500 batudes en un cap de setmana. Però, a més, l'any passat es van concedir un miler de permisos excepcionals. El pla té un pressupost de 10 milions d'euros, i volen que també serveixi de base per reduir plagues similars, com la de conills a les terres de Lleida i la de cabirols a Tarragona.

Eliminar el 70% dels senglars, objectiu d'Unió de Pagesos

Unió de Pagesos considera que per acabar amb la plaga caldria eliminar el 70% dels 200.000 exemplars que hi ha a Catalunya, que es declari la situació d'emergència cinegètica i que es controli la seva aplicació. El sindicat agrari reclama al govern que acceleri les mesures previstes en aquest nou pla i que no quedi en un calaix. Troben bé que es crei la figura del caçador expert, però recorden que encara hi ha pendent l'anunciada creació d'un grup especial de captura d'animals dels Agents Rurals. 
 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut