Els caiacs i les embarcacions només poden arribar fins a l'entrada del congost de Mont-rebei perquè hi ha poca aigua
Catalunya al dia

Sense aigua al congost de Mont-rebei

Els caiacs ja no poden circular-hi i ara ajuntaments i empreses turístiques de Catalunya i l'Aragó reclamen un cabal mínim per preservar la navegabilitat

Actualitzat

El congost de Mont-rebei, una de les joies naturals de les comarques de Lleida, passa per hores baixes per la falta d'aigua al pantà de Canelles.

Els caiacs i les embarcacions ja no poden circular-hi i l'espectacular tall de parets verticals només es pot recórrer a peu.

Aquest embassament situat al curs de la Noguera Ribagorçana es troba al 42% de la seva capacitat i tot just té la meitat de les reserves d'aigua que fa un any. És un pantà de gestió hidroelèctrica a càrrec d'Endesa i que també desguassa aigua per al regadiu.

El pantà de Canelles està al 42% de la seva capacitat respecte al 86% de fa un any, i això dificulta l'activitat de les empreses turístiques (Catalunya Ràdio / Estela Busoms)

Tant des de Catalunya com des de l'Aragó, ajuntaments, consells comarcals i empreses que hi ofereixen activitats aquàtiques plantegen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la necessitat de trobar un equilibri urgent entre tots els usos.

Panoràmica del Congost de Mont-rebei, al Pallars Jussà
Aquesta imatge del congost de Mont-rebei amb aigua no es podrà veure aquest estiu (ACN)

Un dels municipis on hi ha més preocupació és Àger, a la Noguera. L'alcaldessa, Mireia Burgués, diu que són conscients que hi ha sequera, però assenyala que els altres pantans del sistema, com els de Santa Anna i Escales, estan més plens i se'n podria fer una gestió diferent:

"Si hi ha aigua en altres embassaments caldria mirar d'omplir aquest o que tingui un cabal mínim per poder recórrer el congost amb embarcacions. Els caiacs i les barques tenen un gran pes en l'economia de la zona i això, enguany, ens coixeja."

Amb tot, l'alcaldessa assenyala que veure el congost de Mont-rebei sense aigua també té el seu encant i admet que s'hauran d'adaptar a les conseqüències del canvi climàtic. Un problema que s'afegeix a la fragilitat d'aquest entorn natural, afectat també per despreniments.

La falta d'aigua colla les empreses 

El baix nivell del pantà de Canelles compromet el futur de prop de la desena d'empreses turístiques situades tant a la banda de Catalunya com a la Franja, que s'estan veient obligades a redirigir les activitats a altres enclavaments com el congost de Fet o a la muralla de Finestres.

El pantà de Canelles, dins el curs de la Noguera Ribagorçana, ofereix un aspecte poc habitual per la manca d'aigua (Catalunya Ràdio / Estela Busoms)

Des d'una de les firmes que treballen a la zona, Montsec Activa, insisteixen que les activitats es poden fer, però que només es pot arribar en barca o caiac fins a les portes del congost de Mont-rebei. Paula Maestre, portaveu de la companyia, fa una crida urgent:

"Demanem a la CHE i a Endesa que ens mantinguin un cabal mínim d'aigua per poder acabar la temporada. Voldríem que ens escoltessin perquè tenim un motor econòmic molt important que sembla que no importi a ningú."

Amb tot, més enllà del congost de Mont-rebei, aquest territori ofereix una gran diversitat de propostes turístiques de l'àmbit patrimonial, dels esports d'aventura o, fins i tot, de l'astronomia.

Reunió a la vista amb el territori

Fonts de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han explicat a Catalunya Ràdio que tècnics de l'organisme es reuniran amb les institucions de la zona per exposar-los la situació. Caldrà veure com es poden compatibilitzar els usos lúdics amb els considerats com a prioritaris. 

Des d'Endesa asseguren que acataran les decisions de la CHE i recorden que la sortida de Canelles està condicionada a les demandes de regs, més elevades quan no plou i fa més calor, i que aquest any l'aportació d'aigua s'ha reduït molt per la falta de nevades i el poc desgel. 

L'incendi d'Artesa de Segre a la zona d'Alòs de Balaguer
La Noguera ha patit aquest any el pitjor incendi des de començament d'any amb 2.700 hectàrees cremades a la serra de Sant Mamet (ACN)

El sector oriental de la conca de l'Ebre, amb rius com el Cinca, la Noguera Ribagorçana i el Segre, és el que s'ha vist més afectat aquest any per la sequera i la falta de precipitacions, segons la confederació.

La zona presenta un elevat risc d'incendi forestal
 

 
ARXIVAT A:
Medi ambientTurisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut