Els saurins fan servir pèndols o varetes
Els saurins fan servir pèndols o varetes
Catalunya al dia

Saurins: estafadors o salvadors en temps de sequera?

Alguns ajuntaments continuen contractant els seus serveis, mentre que la comunitat científica critica que encara els donin credibilitat

Actualitzat

La situació de sequera ha fet créixer la contractació de saurins per trobar aigua. Es tracta de persones que s'atribueixen la capacitat de descobrir aigües subterrànies utilitzant una vareta i un pèndol i que compten amb defensors i detractors. 

Sense credibilitat científica

El degà de la Facultat de les Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB), Albert Soler, assegura que trobar aigua a Catalunya no és difícil. El que sí que ho és --diu-- és trobar-ne la quantitat necessària, sense afectar els que tenen pous del voltant.

Això, de fet, requereix un estudi molt acurat; sobretot per evitar que l'aigua es pugui arribar a contaminar per la connexió errònia de dues vetes.

La comunitat científica rebutja els saurins
La comunitat científica rebutja els saurins.

Per això, Soler lamenta que hi hagi administracions públiques, com alguns ajuntaments, que encara contractin els serveis dels saurins. I és que, segons ell, és un error donar credibilitat a persones "que utilitzen mètodes pseudocientífics enganyosos, basats en supersticions, i que no tenen cap preparació tècnica": 

"El que fan té fins i tot un risc per a la salut pública i per al medi ambient. És la mateixa visió que tinc de les persones que tiren les cartes per dir-te el futur o els que netegen l'aura per treure't les malalties."

Solé assegura que, si els saurins segueixen existint, és perquè els col·legis oficials no han fet la seva feina perquè aquesta activitat sigui punible i considerada il·legal. 


Els saurins defensen la seva activitat

D'altra banda, en Josep Lluís Castelló fa més de 40 anys que és saurí. Llicenciat d'ESADE, un dia va escoltar un pastor que li va dir que tenia les capacitats per ser-ho. Des d'aquell moment, va deixar el sector de les finances i ha arribat a marcar més de 1.600 pous per tot el món.

Ha treballat per a la família reial de Dubai, el sultà d'Oman, entitats com les Nacions Unides i el govern francès. Diu que si segueixen treballant és perquè molta gent confia en ells: 

"Els que ens critiquen es mereixen tots els respectes. A nosaltres, el govern francès ens ve a buscar perquè creuen en nosaltres. És veritat que en alguns llocs d'Espanya hi ha una mentalitat inquisitorial, per dir-ho d'alguna manera." 

La majoria de saurins no cobren si no hi ha aigua al punt marcat
La majoria de saurins no cobren si no hi ha aigua al punt marcat (Reuters)

Més enllà de la seva activitat internacional, Castelló també explica que ha treballat molt per Espanya, sobretot pel Nord:

"No sé si és per les meigues, però el govern gallec ens ha trucat moltes vegades. A Galícia hem estat recuperant les fonts termals de l'antiga via romana, a l'Aragó hem arribat a fer plantes embotelladores i, a Catalunya, hem treballat per a particulars."


Pobles desesperats busquen saurins

Davant la situació actual de manca d'aigua, hi ha ajuntaments que han optat per contractar un saurí per trobar-ne. És el cas de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, que viu un important capítol de sequera i necessitava trobar nous pous per abastir el poble.

D'altra banda, Alforja (al Baix Camp) també va notificar recentment que un saurí havia trobat un punt d'aigua d'on podran extreure 140 metres cúbics diaris, i prescindir dels camions cisterna que portaven aigua al poble. 

En contraposició, amb tot, el responsable de l'aigua de la Unió de Pagesos, al Tarragonès, Martí Macias, apunta que cada vegada hi ha menys agricultors que utilitzin els serveis dels saurins

"Cada cop hi ha menys gent que s'hi dedica. A més, ara, els que han de fer un pou es posen directament en contacte amb un tècnic de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que li diu si pot ser que trobi aigua o no."  

Des del punt de vista legal, cal tenir present que per legalitzar un pou l'Agència Catalana de l'Aigua es requereix un informe tècnic que no pot firmar un saurí. 

Hi ha pobles que segueixen contractant saurins
Encara hi ha pobles que segueixen contractant saurins (CCMA )

Una figura molt arrelada a Catalunya 

Els saurins han estat molt presents en un país que sempre ha tingut la necessitat de trobar aigua. Ho diu l'antropòloga Rosa Maria Canela, autora del llibre "Bruixots de l'aigua, els saurins a Catalunya", que coneix molt bé aquesta pràctica: 

"Anys enrere, a cada poble hi havia un o dos saurins. Ara n'hi ha molts que ja no en tenen cap. Tot i això, encara tenen una gran presència territorial. Els contracten des de perforadores, particulars, empreses o ajuntaments."

Els saurins procedien d'oficis i activats agrícoles i ramaderes (ACN/Oriol Bosch)

Canela defineix als saurins com a bruixots de l'aigua, fugint de connotacions negatives, perquè considera que són unes persones que han adquirit un gran coneixement vinculat a la tradició. Ha pogut comprovar, a més, que no deixen indiferent a ningú: 

"Tenen aquest contrast. Estan molt ben vistos pels que han conegut la seva activitat i els han marcat pous. Per contra, n'hi ha que consideren que són l'equivalent als curanderos en el món de la medicina." 

Segons explica l'antropòloga, anys enrere, els saurins procedien d'oficis i activats agrícoles i ramaderes perquè eren els que més coneixien el seu entorn. Ara, podem trobar saurins amb estudis universitaris

ARXIVAT A:
Sequera
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut