Votants paticipant en la consulta popular de Sant Carles de la Ràpita
Votants paticipant en la consulta popular de Sant Carles de la Ràpita (ACN)
Catalunya al Dia

Sant Carles de la Ràpita o la Ràpita?

La consulta popular no ha resolt el debat entre els que volen mantenir l'actual nom del poble i els que prefereixen canviar-lo

Actualitzat

"La Ràpita" és el nom que més votacions va rebre en la consulta popular del 12 d'octubre. Set de cada deu participants van triar aquesta opció. El problema és que no van assolir el 20% del cens electoral, xifra pactada per tots els partits polítics perquè el resultat fos vinculant. 

S'obre un nou debat

El resultat ha obert un nou debat entre l'equip de govern d'Esquerra Republicana i els partits a l'oposició.

Els republicans, que governen amb majoria absoluta, volen debatre el resultat en una sessió plenària, però la resta de partits ha exigit que s'acati el resultat i no es modifiquin les regles pactades.

L'alcalde, Josep Caparrós, diu que tot i que no s'ha assolit el percentatge pactat, els partits han de reflexionar sobre l'opció més triada.

"Els òrgans de govern de l'Ajuntament hauran d'arribar a conclusions i validar el resultat de la consulta que ha estat molt clar. Set de cada 10 persones han votat pel canvi de nom. La ciutadania ha dit la seva molt clarament i els partits també ho haurem de fer."

L'oposició vol tancar el debat. Junts i el PSC, atenent a la baixa participació, diuen que és molt possible que el govern s'hagi equivocat i que no existeixi cap debat al municipi.

Més Ràpita, per la seva part, considera que la gent que no va anar a votar és que està d'acord amb l'actual nom del poble.     

Butlletes de voltació de la consulta popular de Sant Carles de la Ràpita.
Butlletes de voltació de la consulta popular de Sant Carles de la Ràpita (Catalunya Ràdio / Ricard Buigues)

Un nom vinculat a la monarquia

La població del Montsià va rebre el nom de Sant Carles de la Ràpita, l'any 1780, en honor al rei Borbó Carles III. Esquerra Republicana ha impulsat la consulta de forma consensuada amb les altres formacions.

També ha estat l'únic partit que s'ha posicionat a favor d'una de les opcions, "La Ràpita". Els republicans han desvinculat el procés participatiu ciutadà del debat entre monarquia i república.

Tot i això, molts dels que van anar a votar, van destacar que ho feien per eliminar qualsevol relació monàrquica amb el poble.

 

Anar al contingut