Nou logotip de "La Ràpita" a la paret de saló de plens
Nou logotip de "La Ràpita" a la paret de saló de plens
Catalunya al dia

La Ràpita elimina el "Sant Carles" i esborra la seva vinculació monàrquica

L'Ajuntament tira pel dret i aprova el canvi de nom d'aquest municipi del Montsià, que passa a dir-se "la Ràpita"

Actualitzat

El 26 de novembre quedarà gravat a la història de la Ràpita. És el dia en què l'ajuntament ha aprovat en ple el canvi de nom del municipi. La decisió ha tirat endavant amb els deu vots d'Esquerra Republicana, partit que havia proposat el canvi de nom, i una regidora no adscrita. Els sis regidors de Junts, PSC i Més Ràpita, hi han votat en contra. Aquest canvi eliminarà definitivament el "Sant Carles" que encapçalava el nom de la població del Montsià des de l'any 1780, en honor al rei borbó Carles III.

 

L'aval de la consulta popular

Els resultats de la consulta popular del 12 d'octubre van donar com a guanyador el nom de "la Ràpita", però l'opció no va arribar al 20% del cens que l'hauria fet automàticament vinculant, com havien acordat els partits. Tot i això, l'alcalde, Josep Caparrós, considera que el referèndum va evidenciar que la majoria dels ciutadans que hi van participar volien canviar el nom del poble.

"Hem analitzat els resultats de la consulta i hem comprovat que els participants ho van deixar molt clar. Volien un canvi de nom. D'aquesta manera, acabem resolent un debat històric a la població."

Participant a la consulta popular per decidir el nom de Sant Carles de la Ràpita.
Participant a la consulta popular per decidir el nom de Sant Carles de la Ràpita (ACN)(ACN / Ariadna Escoda)

Els partits a l'oposició consideren que l'abstenció del 73% a la consulta demostra el desinterès general de la població pel debat sobre el canvi del nom del poble. A més, han retret al govern municipal que hagi començat a canviar els cartells oficials per posar-hi "la Ràpita" abans de fer la votació al ple municipal.  

La cap de l'oposició, Elena Queral, de Junts, qüestiona la legitimitat de la consulta.

No vull premiar l'abstenció, però cal tenir present que més de 9.000 persones van dir que el canvi de nom del poble no els interessava.

 

Quan es farà efectiu el canvi de nom?

Amb l'aprovació del nou nom al ple municipal, s'iniciarà un procés d'exposició pública. Després, l'expedient es traslladarà a la Generalitat, que haurà de tramitar l'aprovació definitiva fins que es publiqui al DOGC. La Generalitat es basarà en un informe de l'Institut d'Estudis Catalans per validar el nom de "la Ràpita". L'Ajuntament ja va rebre un informe favorable d'aquest organisme abans de fer la consulta popular.

 

Anar al contingut