Un grup de vaques de la granja Era d'en Solà, a Malla (Osona)
Catalunya al dia

Sacrifiquen vaques lleteres perquè no surt a compte vendre'n la llet

Un grup de ramaders protesten a Banyoles contra les grans cadenes de distribució i els acusen de "sagnia"

RedaccióActualitzat

La llet és un dels productes bàsics que més s'han encarit quan anem al supermercat. Però això no ha repercutit, en positiu, al sector. Un grup de ramaders han fet una acció de protesta, aquest dimarts, davant d'un hipermercat de Banyoles, al Pla de l'Estany, per denunciar "les pràctiques abusives" dels grans distribuïdors.

 

Hi ha explotacions que han començat a reduir el nombre d'animals i això ha fet que el cens de vaques lleteres a Catalunya hagi baixat un 1,6% des de principis d'any.


Menys granges que mai

En 25 anys ha tancat el 90% de les granges de vaques de Catalunya. Avui n'hi ha unes 380. Alguns ramaders expliquen que la solució és quedar-se només amb les vaques més rendibles i vendre, per a carn, la resta d'animals. 

Albert Nogué és un jove ramader de Muntanyola, a Osona, que gestiona una explotació de 50 vaques. Explica que, des que va començar l'any, ja n'ha hagut de sacrificar sis per poder tirar endavant.

"Sobrevivim com podem, sacrificant els animals menys productius i fent malabars. Si el preu no s'arregla ja, amb la falta de farratges i la sequera, això només farà que empitjorar."

Es queixa que els distribuïdors, que engloben una part gran del mercat, intenten vendre la llet com a producte reclam a un preu molt baix.

"Després hi ha la indústria, que fa el mateix, i aquests intenten endossar-nos les pèrdues a nosaltres, els productors."

El cens de vaques lleteres ha baixat un 1,6% aquest 2023 (ACN-Laura Busquets)

Francesc Solà, ramader de Malla, també a Osona, té una explotació amb 250 caps de bestiar. Aquest 2023 ha hagut de sacrificar un 5% dels animals.

"El dilema ara és si compres menjar o sacrifiques vaques, perquè després no tens producció, i tornar a omplir la quadra amb animals no és fàcil. Sacrificar vaques només resol un problema per a avui, però d'aquí dos anys les trobaràs a faltar."


Denúncia a les distribuïdores 

Unió de Pagesos i la Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders, d'àmbit estatal, han denunciat davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència tres grans distribuïdores per fixar el preu de venda del litre de llet de vaca de marca blanca, com a mínim, durant quatre anys. Es tracta de Mercadona, Bonpreu i Lidl, cadenes que han negat aquest pacte.

Els productors de llet acusen les grans cadenes de supermercats de la sagnia del sector (ACN/Aleix Freixas)

Aquest 23 de maig, un grup de ramaders han fet una concentració de protesta davant dels hipermercats de Lidl i Esclat-Bon Preu de Banyoles. 

Han abocat a terra llet tenyida de vermell, com si fos la sang de les vaques que han de sacrificar.

Els ramaders han abocat llet tenyida de vermet a les portes del Supermercat Esclat de Banyoles (ACN/Aleix Freixas)

També ha presentat un decàleg de deu mesures, entre les quals hi ha un marc normatiu que garanteixi un preu just perllongat en el temps i la implicació de la Generalitat i l'Estat per garantir la cadena alimentària.


Amb els 55 cèntims per litre no en tenen prou

De mitjana, la indústria paga als ramaders catalans uns 55 cèntims per litre de llet, per sota del preu de cost, segons el sector.

El 2022 la indústria els va pagar alguns mesos per sobre d'aquest preu, però aquest 2023 ja els han anunciat rebaixes d'entre un 10 i un 12%. Ells reclamen un mínim de 60 cèntims per litre. Això, traslladat al supermercat, significaria que el consumidor final hauria de pagar el bric de llet de marca blanca a un preu d'entre l'1,10 i l'1,20 euros el litre.

Passejant per l'Alt Urgell i la Cerdanya és freqüent trobar ramats de vaques lleteres com aquestes, en una granja d'Aravell
Un grup de vaques al Pirineu (ACN /Marta Lluvich)

Catalunya és deficitària en llet i el 50% s'importa de fora. Per tant, consideren un "contrasentit", el sacrifici d'animals.

 

 

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut