Volen metges i infermeres presencials
Els veïns de Gombrèn es concentren per demanar serveis mèdics presencials
Catalunya al dia

Revolta als micropobles del Ripollès per la manca de servei mèdic presencial

Els pobles que depenen de l'Hospital de Campdevànol, com Campelles, Gombrèn o Pardines, encara no han recuperat les visites presencials

Actualitzat

A partir d'aquesta setmana que ve es restituirà el servei presencial mèdic i d'infermeria als consultoris rurals de l'Àrea Bàsica de Salut de Campdevànol i Ribes de Freser, al Ripollès.

Els usuaris i alcaldes dels pobles més petits s'han revoltat aquests últims dies en veure que en altres àrees com la de Ripoll-Camprodon, que depèn de Salut, els metges i infermeres ja tornaven a visitar de forma presencial, mentre que l'àrea gestionada des de l'Hospital de Campdevànol no ho feia.

​​​A l'inici de la pandèmia es van suprimir les visites presencials a tots els consultoris rurals, però a les últimes setmanes hi ha municipis com ara Vallfogona del Ripollès o Ogassa, que depenen de l'Àrea Bàsica de Salut de Ripoll, que ja les han recuperat. No ha passat el mateix als municipis de la Vall de Ribes i Gombrèn, que estan gestionats per l'Hospital de Campdevànol, una entitat privada, i això ha provocat les queixes dels seus usuaris perquè se senten discriminats.

En total són 1.170 habitants, la majoria gent gran de Campelles, Gombrèn, Pardines, Planoles, Queralbs i Toses. Ara, el director gerent de l'Hospital de Campdevànol, Joan Grané, diu que les visites presencials es reprendran a partir de la setmana que ve.

​"Tots els consultoris locals faran la mateixa atenció que feien el 2019, a partir de la setmana que ve. Hi haurà atenció sanitària i cal tenir en compte que l'atenció sanitària no solament la dona un metge. La dona, fonamentalment en aquests llocs, infermeria. Així doncs, a partir de la setmana que ve, a principis o finals, al més aviat possible."

Joan ​Grané ha deixat clar, però, que s'haurà de demanar cita prèvia per a la visita i que hi haurà d'haver un motiu per concertar-la.

Volen metges i infermeres presencials
Joan Grané, director gerent de l'Hospital de Campdevànol (Catalunya Ràdio / Albert Requena López)

Aquesta és la resposta a les queixes dels usuaris del servei de salut, que argumenten que en aquests pobles la majoria d'usuaris són persones grans. La Maria Mercé Niubó, veïna de Gombrèn, entén que hi ha valoracions mèdiques que no es poden fer per telèfon.

"Hi ha visites que si no és presencial no es poden resoldre. És molt necessari que vingui aquí, supernecessari."

Volen metges i infermeres presencials
Una de les veïnes de Gombrèn explica les seves reivindicacions (Catalunya Ràdio / Albert Requena López)

Els desplaçaments també són un argument per reclamar les visites als pobles i asseguren que per ser atesos als CAP de Ribes o Campdevànol s'han de desplaçar, amb el que això comporta. Per exemple, anar de visita de Gombrèn a Campdevànol en transport públic, uns vuit quilòmetres, els fa perdre tot el dia, segons explica la Carme Lara, també de Gombrèn.

"Estem molt enfadats aquí, en aquest poble. Fa temps teníem visites dos cop a la setmana i això s'ha anat reduint fins a quedar sense res. No ho podem permetre perquè molts no conduïm i, o bé perdem molt temps amb transport públic, o bé hem de molestar els fills. Reivindiquem aquestes visites per necessitat".

Mentrestant, els alcaldes afectats afirmen que ells són la corretja de transmissió del malestar dels veïns pel dèficit en el servei i que consideren bàsic recuperar aquestes visites, més quan es vol incentivar el repoblament dels micropobles, com explica Laia Martinéz, alcaldessa de Pardines.

​"Estem demanant que es repoblin els pobles petits i en aquest cas se'ns està traient un servei essencial que tenim constància que va molt bé per a la gent gran, però també per a la resta. Tenir un metge un dia a la setmana que et pugui atendre és un punt a favor per viure en un poble" ​.

Pel que fa a les queixes pel funcionament del CAP de Ribes de Freser les últimes setmanes, el doctor Grané ho justifica per la coincidència de diversos contratemps. Segons explica, dels cinc metges que donen servei a tota l'ABS, dos van coincidir de baixa laboral, un estava de vacances i els dos que van quedar anaven desbordats, i el telèfon del CAP de Ribes no donava l'abast. Un problema que no es va poder resoldre amb metges substituts, segons Grané, per les dificultats que tenen per trobar professionals que vulguin treballar a la comarca, un fet que segons ell no té res a veure amb els sous que puguin cobrar.​

Volen metges i infermeres presencials
L'Hospital de Campdevànol gestiona l'ABS que inclou el CAP de Ribes de Freser (Catalunya Ràdio / Albert Requena López)

 
Anar al contingut