Imatge del trasllat de la mona Suzie
Catalunya al dia

Rescatada, per fi, la ximpanzé Suzie

Fins ara, tancada en una gàbia, i quan era petita, al circ. La Fundació Mona ha lluitat durant anys per donar-li una segona vida

Laia Claret Actualitzat

La Suzie té uns 45 anys. Era propietat d'una família que es dedicava al circ i quan era petita feia espectacles itinerants. Quan van considerar que ja no era necessària la van aïllar. Fa anys que viu sola en una gàbia al pati d'una casa deshabitada del Campello, al País Valencià. A la Fundació Mona, centre de rehabilitació i recuperació de primats que han viscut en condicions precàries, fa 11 anys que coneixen el cas de la Suzie i en fa més de 4 que lluiten per donar-li una segona vida, però no ha estat fàcil, com explica la cofundadora del centre, Olga Feliu.

"Hem mogut l'Ajuntament del Campello, la Generalitat Valenciana, animalistes d'allà, fins que hem aconseguit portar-la."

Al Campello, la Suzie estava en unes condicions pèssimes. Les detalla Feliu.

"La propietària vivia a Bèlgica i un veí li donava menjar migdia i vespre. Estava tancada en una gàbia, d'uns 10 metres quadrats..."

La Suzie va arribar a la fundació la nit de divendres i ara ha de fer un temps d'adaptació, segons Dietmar Crailsheim, cuidador del centre.

"Per a la Suzie tot és nou: el soroll, les olors, sentir altres ximpanzés... Tot és estrès. Hem d'aconseguir que, en lloc d'estrès, comenci a tenir curiositat per tot."

Tot i això, el pronòstic d'adaptació de la Suzie és força encoratjador, segons Crailsheim.

"Ja veiem que la Suzie és com una senyora gran, que està tranquil·la i s'ho pren tot amb calma. Els primers dies ens ha sorprès en positiu."

La Suzie ha de fer un període d'adaptació a les noves instal·lacions i als seus nous cuidadors i companys de la Fundació Mona
La Suzie ha de fer un període d'adaptació a les instal·lacions i als seus cuidadors i companys de la Fundació Mona

La Fundació Mona i la seva filosofia

La Fundació Mona és una entitat que es va crear l'any 2001. Treballa per rehabilitar primats que han viscut situacions complicades, ja sigui perquè els han explotat o maltractat o perquè els han deixat sols, per exemple. Ara mateix, al centre hi ha 16 primats de manera permanent, que, com la Suzie, han tingut una segona oportunitat.

 

 

 

Anar al contingut