Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

Repoblar el Priorat amb noves iniciatives empresarials

El Priorat és una de les tres comarques amb menys població i més envellida de Catalunya, però els últims anys s'estan multiplicant les iniciatives per buscar activitats econòmiques innovadores, mantenir la gent jove als pobles i evitar el despoblament

Actualitzat

Diversificar l'economia és una de les obsessions de les administracions per combatre l'envelliment de la població i atreure els joves als pobles. Al Priorat ja fa anys que es busquen complements econòmics més enllà del vi i el turisme i ja hi ha algunes iniciatives que triomfen.

A Porrera hi trobem l'empresa Priorat Cosmètics que, a més, ha fet tornar de ben lluny l'Aida Mateo, la responsable actual del projecte:

"Vaig marxar, estava a l'altra punta de món per millorar l'anglès i vaig tornar perquè el Priorat és la meva terra. Quan vaig arribar em vaig trobar que la Gemma i la meva mare, les creadores de Nina Priorat, tenien una edat que ho volien deixar i em van proposar si ho volia continuar jo."

És una petita acció, molt modesta, per intentar revolucionar el sector econòmic, però engresca gent jove en una comarca que busca noves oportunitats. I de moment l'aposta funciona, creen feina per a 10 persones de forma directa o indirecta i enguany esperen facturar més de 90 mil euros. L'empresa també ha fet tornar al poble la Jordina Argilaga:

"L'any passat vaig acabar la carrera de Comunicació Audiovisual. Vaig compaginar l'últim curs amb la feina a Nina Priorat. Estic molt contenta i la veritat si no hagués estat per aquesta oportunitat estic segura que m'hauria hagut de moure cap a Tarragona o Barcelona. Em fa molta il·lusió poder treballar al meu sector i a deu minuts de casa."

L'Aida i la Jordina a les oficines de Nina Priorat
L'Aida i la Jordina a les oficines de Nina Priorat (Catalunya Ràdio / Manel Sastre)

Però al Priorat hi ha altres iniciatives originals i incipients, com el Banc de Terres, la feina d'una pastora que ha començat a fer formatges, un forn de llenya recuperat a Cabacés o un espai de treball cotreball al celler La Placeta dels Guiamets, que porta la Mercè Ramos.

"Aquests espais són molt necessaris al món rural. Normalment, vinculem els espais rurals al sector primari i no únicament hi ha professionals d'aquest sector. Tenim molts professionals que el sector primari també necessita."

El model, que només cobra els usuaris pel cost dels serveis bàsics compartits, també ha aconseguit captar gent que torna de la ciutat i ja tenen cinc persones ocupant tots els espais de feina i han hagut de dir que no a persones que volien utilitzar les instal·lacions.

L'espai 'Cotreball la Placeta' dels Guiamets
L'espai de cotreball La Placeta dels Guiamets (Cotreball La Placeta)

Des del Consell Comarcal del Priorat, el dinamitzador econòmic Joan Vaqué explica que fa temps que impulsen accions com aquestes per diversificar l'oferta econòmica o per trobar nous perfils que explotin recursos inactius o sense relleu generacional:

"Cal no posar tots els ous al mateix cistell. No parlem només d'agricultura, parlem de viticultura, horta, ramaderia i serveis complementaris, i a partir d'aquí mirem què demana la gent i com hi podem ajudar. Sempre tenint en compte que no volem deixar de treballar l'agricultura que és el nostre punt fort. No volem deixar de ser una comarca agrària perquè no tenim massa opcions més."

Terres amb una segona vida al Priorat
Terres amb una segona vida al Priorat

I tot per revertir una situació que aboca el Priorat a ser una de les tres comarques de Catalunya amb menys població, juntament amb l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, que també tenen una mitjana d'edat que s'acosta als 60 anys.
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut