Accessos tancats a Mont-rebei
Accessos tancats a Mont-rebei
Catalunya al dia

Reobren el congost de Mont-rebei deu mesos després

Una esllavissada de roques ha obligat a fer obres per consolidar la paret i refer el camí d'un dels principals atractius turístics del Prepirineu de Lleida

Roger SeguraActualitzat

L'accés a peu al congost de Mont-rebei torna a estar obert als visitants després de deu mesos tancat. El novembre de l'any passat una gran esllavissada de pedres va esborrar el camí d'aquest indret natural, un dels principals atractius turístics del Prepirineu de Lleida

Últim despreniment a Mont-rebei
Últim despreniment a Mont-rebei el 12 de novembre del 2020 (Agents Rurals)

Això ha obligat a fer-hi obres per estabilitzar la roca de la paret i sanejar el camí excavat al congost, que va desaparèixer sota 300 tones de roca, tal com ha explicat l'alcaldessa d'Àger, Maria Burgués:

Queda un pas d'un metre i mig, aproximadament, on s'hi ha posat una barana perquè la gent es pugui subjectar. Ara farem els estudis necessaris per si cal fer alguna altra intervenció durant l'època de menys afluència de gent.

La intervenció ha costat uns 80.000 euros, finançats per la Diputació de Lleida. Va fer falta instal·lar línies de vida perquè els operaris poguessin dur a terme els treballs verticals amb seguretat. A més, el gruix del material i la maquinària s'hi va traslladar amb helicòpter.

Durant aquest temps, l'única manera d'accedir al congost de Mont-rebei ha estat amb vaixell o amb caiac, navegant per l'embassament de Canelles. Amb tot, les empreses que organitzen activitats turístiques a la zona han notat un descens de l'afluència de visitants. L'any ha estat complicat, com assenyala Enric Maestre, de Montsec Activa:

Quan va començar l'estabilització ens van tancar el pas per l'aigua durant una setmana i després, en plena temporada alta, va venir l'onada de calor i van haver de tancar durant quatre dies quan més clients teníem.

Les empreses confien que, amb la reobertura del congost, puguin recuperar els visitants que havien hagut de cancel·lar o ajornar la seva estada a la zona. 

Les esllavissades: un veritable maldecap

Mont-rebei és una zona especialment sensible a les esllavissades i les grans parets verticals que el conformen ja han donat més d'un ensurt. El gener de l'any passat, el temporal Gloria va provocar un altre despreniment que va mantenir tallat el camí de Corçà durant mig any

Panoràmica del congost de Mont-rebei
Panoràmica del congost de Mont-rebei

D'altra banda, la saturació preocupa els municipis pròxims al congost de Mont-rebei. Hi passen unes 100.000 persones l'any, i els alcaldes fa temps que se'n queixen.

 
Anar al contingut