Recuperar la història: el que mou un grup d'amics jubilats d'Orriols
En Josep Maria Sala i en Rafael Romans a l'exposició de darrera l'església (Catalunya Ràdio/Laia Claret)
Catalunya al dia

Recuperar la història: el que mou un grup d'amics jubilats d'Orriols

Restauren eines antigues de pagesia o estris de la llar i les exposen per fer-ne divulgació en diferents punts del poble de l'Alt Empordà

Actualitzat

Són el grup que forma la coral del poble i tenen més de 75 anys. Entre tots, es proposen reconvertir el poble en un museu a l'aire lliure.

Recullen eines antigues vinculades amb les feines de la pagesia --com ara ferradures o arades-- o fins i tot amb la vida domèstica --per exemple planxes o llums d'oli-- i les exposen pels carrers d'Orriols, amb el suport de l'Ajuntament.

Pou a l'exposició principal on hi volen posar un circuit d'aigua (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

La iniciativa, l'encapçala Josep Maria Sala, que ve d'una nissaga de ferrers i ell també ho era. És qui restaura el material i té clar que han de mantenir la història. "Si perdem la història ho perdem tot".

Rafael Romans, que té 82 anys, detalla, amb un somriure, quin és l'objectiu de la iniciativa:

"Tenim ganes d'omplir el poble d'estris d'aquests que sobretot no coneix la mainada. No saben ni què és un cavall, ni què és un rossà, ni què és una vaca."

Josep Maria Sala amb ferradures que ha de restaurar (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Orriols, que depèn de l'Ajuntament de Bàscara, té uns 150 habitants, és un poble de cases amb parets de pedra, ple de raconets per poder decorar.

Tot acaba de començar

De moment, han completat la primera exposició, darrere l'església. I Romans detalla què hi ha:

"Un conjunt d'èines de fa 100 anys i més. Hi ha una fanga, que feien servir per fer guaret als horts. Hi ha arades d'un sol animal que feien servir per fer guaret als camps. Un rascle, que servia perquè un cop llaurat el camp poder arreglar els terrossos i deixar-lo més fi. Després es rolava i  ja es podia sembrar a sobre."

Hi ha una part d'història exposada al carrer i estan restaurant moltíssim material, com ara una màquina de fer botifarres, una d'esmolar, balances o un tamborell...

Màquina que s'utilitzava per fer botifarra, per restaurar (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Quan tinguin les peces llestes, a punt per clavar-les a terra, han de mirar on les posen, amb l'ajuntament, i la brigada municipal els ajuda a moure-les.

Demanda ciutadana

El projecte acaba de començar i en Josep Maria Sala ens fa aquesta crida:

"Si a casa vostra teniu estris antics aparcats, truqueu a l'Ajuntament de Bàscara, els anirem a buscar, els restaurarem, els exposarem i quan vulgueu, us els tornarem."

I el més important de tot és que tota la colla d'amics queden per pensar on poden exposar les eines, com fer-ho, conversen amb l'Ajuntament.

Té més de 150 anys i és una màquina per desgranar blat de moro, també encara al magatzem (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Al final de l'entrevista preguntem al Josep Maria què farien si no tinguessin aquest projecte. Ell respon de manera taxativa i divertida:

"Vols que et digui la veritat? Fotre'ns de fàstic. Què fariem? Mirar la televisió? Anar a caminar, ja ho faig. Això ens fa sortir l'esperit juvenil."

 

ARXIVAT A:
Cultura popular
Anar al contingut