La campana de Granyena de Segarra pesa 900 quilos: 500 corresponen al bronze i 400 al jou de fusta jou de fusta de 400 quilos
Catalunya al dia

Recapten diners per reparar una campana que fa 82 anys que no sona

Granyena de Segarra vol arreglar una campana de bronze de 500 quilos inservible per unes esquerdes i fer que pugui tornar a tocar les hores

Actualitzat

Granyena de Segarra, un petit poble d'uns 150 habitants de la comarca de la Segarra, vol recuperar una de les seves campanes. Data del 1747 i no sona des de fa 82 anys per culpa d'unes esquerdes. 

Un campaner i una historiadora han engegat una campanya de donatius per poder-la restaurar i vincular a un nou rellotge, perquè el que hi havia el van destruir durant la Guerra Civil.  

La campana que es vol restaurar fa 82 anys que va deixar de sonar a Granyena de Segarra (Cedida per Ramon Torres)

La campana és de bronze i pesa 500 quilos. Durant el toc festiu de la nit de Reis del 1941, es va esquerdar pel gebre i el fred. Des d'aleshores, es manté sense funcionar al campanar de l'església parroquial de Santa Maria. 

L'instrument presenta una esquerda vertical i dues d'horitzontals, i la volen enviar a reparar a un taller austríac especialitzat, on la sotmetran a una temperatura de 1.200 graus.

La historiadora Mercè Salsench i el campaner Ramon Torres impulsen la iniciativa.

"Aquí no hi ha empreses que ho facin. Allà la submergiran en líquids penetrants, en faran un model en 3D i les esquerdes les faran molt més grosses. Després en faran un motlle interior i un d'exterior, l'escalfaran a 1.200 graus i la tornaran a soldar."

El taller, situat a Innsbruck, ja ha reparat altres campanes catalanes com la Mònica, de la Seu Vella de Lleida, que va tornar al seu lloc originari el novembre del 2022 després d'un llarg i acurat procés de restauració.

La campana presenta una esquerda vertical i dues d'horitzontals que impedeixen fer-la sonar (Cedida per Ramon Torres)

Risc de caiguda damunt la teulada 

La campana de Granyena està subjectada per una estructura metàl·lica per seguretat. Penja d'un jou de fusta de 400 quilos que també volen restaurar perquè amenaça de caure damunt la teulada de l'església. 

A més, la volen vincular a un nou rellotge perquè el que hi havia el van destruir el desembre del 1936, durant la Guerra Civil Espanyola. Des de llavors, a Granyena de Segarra no hi toquen ni els quarts ni les hores

"Molta gent del poble no ha vist funcionar ni ha sentit tocar aquesta campana mai de la vida. Podríem dir que recuperar-la és un somni de tot un poble."

En total necessiten uns 23.000 euros, la meitat dels quals es volen finançar amb subvencions que es demanaran a la Generalitat i a la Diputació de Lleida. La resta es cobrirà amb una aportació del bisbat de Solsona i amb donatius particulars.

Només els veïns més grans de Granyena de Segarra recorden haver vist funcionar la campana que ara volen restaurar (Cedida per Ramon Torres)

El diumenge 29 de gener faran una jornada gratuïta de portes obertes i, durant el 2023, es vendran samarretes i es faran caminades, tastos de vins i vistes de les postes de sol des del campanar per recaptar diners. 

Una campana de gairebé 300 anys 

L'instrument no té nom, però se sap que el 16 de març del 1747, Francesc Martus, campaner i fonedor de Lleida, va fondre el bronze d'aquesta campana per encàrrec del poble de Granyena.

Amb 36 metres d'altura, el campanar de Granyena de Segarra és visible des de tot el poble (Ajuntament de Granyena de Segarra)

L'abril d'aquell any van col·locar-la al campanar d'una església parroquial que avui ja no existeix, i van beneir-la a l'octubre. Uns anys més tard la van traslladar a l'actual església parroquial de Santa Maria, inaugurada el 1804.

Actualment, l'església compta amb la campana espatllada i amb una altra a la banda sud que fa els tocs d'enterrament, de missa o de foc. N'hi havia una tercera de més petita, però la van sostreure durant la Guerra Civil per fondre-la i fer-ne bales.

 Els 150 habitants de Granyena de Segarra podran tornar a veure funcionar la seva campana més de 80 anys després (Ajuntament de Granyena de Segarra)

L'església de Granyena és un gran edifici neoclàssic, un dels més grans i interessants de la Segarra, construït a la fi del segle XVIII amb tres naus i un majestuós campanar de 36 metres d'alçada que marca la silueta del poble.

 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut