L'artista AKA Modesto pinta un matalàs abandonat en un carrer de Lleida (Catalunya Ràdio / Roger Segura)
Catalunya al dia

Qui pinta matalassos abandonats als carrers de Lleida?

Un artista local converteix aquests residus en un llenç efímer on plasma missatges que no deixen indiferent ningú

Actualitzat

Des de fa poc més d'un any si camineu pels carrers de Lleida us podríeu topar amb uns llenços molt especials: matalassos abandonats amb missatge. Expressen estats d'ànim, sentiments, reivindicacions, denúncia social o, directament, interpel·len els vianants.

L'autor d'aquestes intervencions és AKA Modesto, un lleidatà de 31 anys que ha trobat en aquesta forma d'art un altaveu i una opció creativa per remoure consciències a la via pública:

"Són com petits aforismes que deixo a la interpretació de la gent. M'agrada que no siguin un element fix i que l'endemà ja no hi siguin. No suportaria veure aquella frase cada dia perquè els meus pensaments van mutant cada minut."

I és que la vida dels matalassos és efímera. Concretament, fins que els serveis de neteja els retiren i se'ls emporten a l'abocador.

 
Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @akamodesto (@akamodesto)


Amics, coneguts i seguidors l'avisen de la ubicació dels matalassos

Una topada amb la policia va portar AKA Modesto a pintar matalassos. Una patrulla el va enxampar pintant de manera il·legal al carrer i li va posar una multa. Per això devia pensar: algú s'atrevirà a sancionar-me si pinto sobre deixalles?

El que va començar més aviat com un joc s'ha convertit ja en tot un ritual. Amics, coneguts i els seus seguidors a les xarxes socials l'avisen de la ubicació dels matalassos. Ell, sempre amb un pot d'esprai ben a prop, s'hi desplaça abans no desapareguin.

Un matalàs amb el lema 'Les abraçades es necessiten', d'AKA Modesto (@akamodesto)

L'artista redreça el matalàs -sovint recolzat en un contenidor o una paret-, hi escriu el seu missatge i, abans d'acabar, l'embolcalla amb una línia serpentejant i uns punts. Després, se n'allunya una mica per poder observar, des de l'anonimat, les reaccions de sorpresa dels vianants:

"La gent no s'espera que vagis pintant pel carrer perquè està molt associat a una activitat delictiva o ho veiem d'aquesta manera, però al final és transformar els elements que ens apareixen per la ciutat i donar-los un altre sentit."

L'artista calcula que des del setembre del 2020 ha donat una segona vida a uns 200 matalassos, uns quatre o cinc per setmana. La seva proposta, diu, també pretén canviar un paradigma: que l'art al carrer només són murals decoratius.


Missatges amb intenció

"Jove drogat, jove inutilitzat", "Desesperanza de vida", "Si vols estar ben servida, toca't tu mateixa la figa" o "Ni tele ni treball" són només alguns dels missatges plasmats en matalassos als carrers de Lleida. "Van variant i mutant segons l'estat d'ànim. Alguns cops més depressiu, d'altres eufòric o enamorat. Al final és jugar amb el que tens a dins", argumenta.

AKA Modesto pinta amb esprai un matalàs abandonat en un carrer de Lleida (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Durant una entrevista amb Catalunya Ràdio, l'artista opta per pintar un matalàs amb la frase "Llegeix llibres, no matalassos". L'explicació que hi dona és aquesta:

"Molta gent que passa per aquí llegirà el matalàs, però arribarà a casa i es posarà a mirar el mòbil o plataformes de sèries i pel·lícules. I jo dic: agafeu un llibre i llegiu. La lectura ens fa més cultes i ens obre nous mons."

I quan li preguntem quin missatge donaria als lleidatans, tira d'humor, i recorda que l'Ajuntament de Lleida disposa d'un servei de recollida de residus voluminosos. "Sé que molta gent no ho farà i que jo seguiré pintant matalassos", bromeja.

L'artista sol compartir les seves obres a Instagram amb els seus seguidors. A més, se'n pot veure una selecció en forma de fotografies al fanzine 'Esta pintada la pago yo', editat per l'Associació Bronka, o en una exposició al Sícoris Club de Lleida fins a finals de setembre.

 
Anar al contingut