Qui la té més grossa, a Vilada?
Les escultures, després de ser instal·lades, servien com a bancs per seure-hi
Catalunya al dia

Qui la té més grossa, a Vilada?

Un artista s'enfronta a l'ajuntament per haver-li fet miques dues grans escultures en forma de penis que havia instal·lat en aquest poble del Berguedà

Francesc Soler, Quim Balaguer Actualitzat
TEMA:
Art

La iniciativa va començar com una broma, admet el paleta i escultor local Josep Roca. Però de l'humor s'ha passat a la indignació. I és que l'ajuntament de Vilada no va tenir cap mena de mirament i va fer miques -literalment- les dues escultures fàl·liques que Josep Roca havia plantat en un bosc dels afores del poble.

Qui la té més grossa, a Vilada?
Així han quedat els penis després de la intervenció municipal (Arxiu particular)

Eren dues escultures representant un penis erecte i un altre en repòs. Roca reconeix que les va colocar en aquell indret sense permís, però assegura que si l'ajuntament li hagués demanat, les hauria retirat. La seva intenció, diu, no era ofendre ningú:

"Per una broma amb un company de feina vam quedar de fer un bancs per seure en aquest parc. Els vam colocar de nit i  d'amagatotis perquè l'endemà se les trobessin i fos una sorpresa. Però l'ajuntament sense cap mirament ens ho ha espatllat".

Les dues efímeres escultures es van colocar al bosc dels Pins del Metge, una propietat privada però d'ús públic que és una zona habitual de passejos on també s'hi fan concerts. Josep Roca explica com va sorgir la idea:

"Primer la idea va ser fer una tita on la gent hi pugués seure. Un cop la tenia feta vaig pensar que estaria bé que tingués una companya que fos erecta i que es veiessin les dues formes i li fes més gràcia a la gent".

Qui la té més grossa, a Vilada?
L'artista no descarta fer-ne una nova versió (Arxiu particular)

No tenia permís

L'ajuntament de Vilada justifica la seva actuació pel fet que les escultures es van instal·lar a una propietat privada sense permís i sense consultar el propietari del terreny. El regidor de Cultura de Vilada, Quim Pons, s'agafa al conveni de cessió:

"Els Pins del Metge és un espai privat d'ús públic cedit 25 anys a l'ajuntament per part del propietari. I el conveni deixa molt clar que qualsevol actuació s'ha de consultar primer amb el propietari i després amb l'ajuntament. I ningú havia fet cap consulta ni cap petició".

És per això, que al cap de tres dies plantades al bosc, ajuntament va tirar pel dret i va esmicolar els dos penis. Quim Pons també té una explicació per aquesta aparent manca de sensibilitat artística del consistori:

"Es va decidir tirar-les a terra perquè era impossible moure les peces".

L'ajuntament nega categòricament que la temàtica de l'obra hagi condicionat la seva decisió de destruir les escultures, i estén la mà a Josep Roca:

"Som un ajuntament absolutament obert a tot. Ara volem parlar amb ell i proposar-li de fer una exposició on vulgui i quan vulgui. Però que ens ho demani, que li deixarem un espai i farem l'exposició. Per nosaltres cap problema".

De moment en Josep Roca descarta replicar les escultures tal i com eren però no tanca la porta a fer-ne una nova versió.

 
ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut