Imatge d'un dels pops que han investigat a la badia de Roses
Catalunya al dia

Què passa amb els pops a la Costa Brava?

Un estudi científic no ha trobat cap pop adult a prop de la costa i apunta el canvi climàtic com una de les causes, però els pescadors asseguren que els han buscat en el lloc i l'època equivocats

Actualitzat

Hi ha pops o no hi ha pops a la Costa Brava? I si n'hi ha, són grans o petits?

Un recent estudi que s'ha fet públic aquests dies alertava que no n'hi havia d'adults en aigües poc profundes a prop de la costa i apuntava que una possible causa podria ser l'augment d'escalfor de l'aigua del mar a causa del canvi climàtic.

Però els pescadors gironins en qüestionen obertament els resultats en considerar que el treball no s'ha fet ni al lloc que toca ni en l'època que toca. És més, asseguren que amb les últimes vedes del sector, han capturat un 20% més de pop respecte de campanyes anteriors.

Detall dels controls que han fet aquest estiu als pops de les badies de Roses i Pals (Fundació Alive )

Estudi al golf de Roses i al golf de Pals

Des de la Fundació Alive, destinada a fer difusió del coneixement sobre el medi natural, han fet un estudi, de juny a setembre del 2022, per saber l'alimentació i l'estat de la població dels pops a les badies de Roses i de Pals, entre l'Alt i el Baix Empordà.

Van posar estris de pesca als prats marins de la planta "Cymodocea nodosa", coneguda com a gram, amb una mena d'olles perquè els pops hi trobessin refugi. Al llarg d'aquests quatre mesos, els biòlegs han observat dins les olles un total de 43 pops a l'Escala i 23 a l'Estartit.

Tots de mides mitjanes i petites però cap de gran. Tampoc s'hi ha detectat cap posta.

Un equip de la Fundació Alive fent una immersió (Fundació Alive )

Les conclusions dels biòlegs

La biòloga Marina Alabau, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, apunta algunes raons que justificarien aquesta situació: el canvi climàtic i les fluctuacions dels cicles reproductius de l'espècie

"Un factor ha estat el canvi climàtic. És a dir, que als pops adults no els agradin les condicions i se'n vagin a zones més profundes on hi ha un termoclima i les aigües són més fredes. Aquest seria el primer punt.

El segon és que també hi ha fluctuacions en la natalitat. Hi ha anys amb un gran nombre de pop 'juvenil' i amb poc pop adult, i altres anys en què aquests juvenils arriben a adults i n'hi ha molts."

Tot i això, el també biòleg i coordinador del projecte, Boris Weitzmann, remarca a Catalunya Ràdio que encara és molt aviat per treure conclusions i avança que caldrà analitzar els resultats durant un període més llarg de temps.

És força normal i raonable el que hem trobat. No és una dada rara. Nosaltres només hem trobat pops petits. Esperavemque potser hi hagués alguna femmela que posés els ous a les olles, però no ha estat així. Ara necessitem seguir fent l'estudi, perquè aquests treballs tenen valor amb el temps per saber la tendència. Ara només hem fet una fotografia del moment.

El projecte també ha permès trobar restes de menjar en el 80% de les olles instal·lades i conclou que la dieta habitual del pop de l'Empordà són les cloïsses.

L'estudi del pop a la Costa Brava alerta que no han trobat exemplars adults (Fundació Alive )

Un estudi que caldria repetir, segons els pescadors

Des del sector pesquer qüestionen que no hi ha pop adult en aquesta part de la Costa Brava, entre Roses i Pals.

El patró major de la Confraria de Llançà, Jordi Fulcarà, especialista en la captura de pop, ha explicat que de pop sí que n'hi ha i de gran, de més d'un quilo (el més petit es torna a l'aigua), però que cal saber on trobar-lo. 

Explica que a l'hivern n'hi ha a prop de la costa, a 10 o 12 metres de fondària - que és on han fet l'estudi- però a l'estiu no, perquè l'aigua és massa calenta. 

"Primer de tot havien d'haver parlat amb nosaltres que som els ulls del mar. Nosaltres veiem què passa allà i sabem més o menys com està la situació i les èpoques concretes en què el peix està en una zona o en una altra."

Fulcarà ha posat un exemple molt clarificador:

"Si tu vas a fer un estudi a una vinya per mirar la quantitat de raïm que hi ha el mes de desembre, no anem pas bé. No en trobaràs cap. El mateix si vas a buscar bolets en un lloc de canyes i no als boscos adients."

El patró major dels pescadors de Llançà mostra un dels pops capturats a la Costa Brava (Jordi Fulcarà )

També qüestiona que els biòlegs hagin revisat els caus durant el dia, quan el pop no hi és perquè està buscant cloïsses per alimentar-se, i creu que el millor seria repetir l'estudi a l'hivern.

"Voleu fer un estudi? Molt bé. Aneu a les badies amb poca aigua a l'hivern, al desembre, gener i febrer, i, si podeu, aixequeu el pop de nit, o, com a molt, a l'albada, però no reviseu els caus de dia perquè no veureu res."

"El pop no dorm al migdia i surt a buscar menjar. És molt fàcil."

 
De fet, per al pop hi ha una veda mínima de dos mesos que va començar a l'agost, però els pescadors de Llançà la prolonguen quatre mesos per deixar que criïn i es facin grans i fins al desembre no sortiran a pescar-ne.

Això els va anar molt bé la campanya passada, amb embarcacions que van fer captures de més de 140 quilos cada dia.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientPesca
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut