L'increment desmesurat dels costos de producció obliga els ramaders a fer mans i mànigues per reduir despeses, sobretot d'alimentació. La mesura més dràstica és accelerar el sacrifici de bestiar, com ara les vaques de llet menys productives. En venen la carn, més cotitzada al mercat, i obtenen així ingressos per poder comprar pinso per a la resta d'animals de la granja. Conseqüències de la guerra a Ucraïna Darrere d'aquesta pràctica adoptada pels ramaders hi ha la guerra a Ucraïna, que ha provocat que hi hagi poc cereal i que es pagui a preu d'or. Segons un informe de l'organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, una tona de pinso per alimentar vaques lleteres costa 460 euros, cent euros més del que cobren per una tona de llet. Davant d'això, moltes granges abarateixen l'alimentació reduint la ració de pinso i augmentant la de farratge que encara tenen en estoc. Les vaques produeixen menys llet però compensa. La guerra a Ucraïna ha incrementat molt els costos de producció Avancen el sacrifici de bestiar En casos extrems, els ramaders opten per avançar el trasllat d'animals a l'escorxador. Es tracta d'una pràctica habitual al sector, que ara, en moments de crisi, s'intensifica, tal com comenta la responsable de boví de llet de JARC, Roser Serret: "És supervivència: em trec els més dèbils, que estan produint menys, perquè, amb el que trauré dels animals que hauré venut, podré pagar el menjar per als altres, més productius." L'avançament del sacrifici del bestiar s'ha intensificat amb la crisi dels costos La carn de vaca es cotitza més que la llet Cal tenir en compte que ara la carn de boví es paga bé, com destaca el responsable de sectors ramaders de la Unió de Pagesos, Jordi Armengol: "És un bon moment per vendre carn de boví, per l'escassetat en l'oferta. I després, l'encariment de la llet fa que sigui més interessant sacrificar les vaques per a carn que mantenir-les en producció de llet." Els porcs que no creixen o les mares que no es reprodueixen prou se sacrifiquen Els ramaders també avancen el sacrifici dels garrins que no creixen a un ritme òptim o les mares menys productives, tal com comenta Rossend Saltiveri, d'Unió de Pagesos: "És una pràctica habitual, que en temps de crisi o de pèrdues sempre es miri més l'eficiència." El preu del porc ha remuntat però encara no cobreix l'encariment dels costos de producció.