Els productors reclamen que no se suprimeixi la carn dels menús escolars
Carn sí, però amb moderació, diuen els experts (Unsplash / Lily Banse)
Catalunya al dia

Polèmica pels menús escolars: cal menjar molta, poca o gens de carn?

Els productors creuen que reduir la carn a les escoles respon a qüestions ideològiques i perjudica els infants més vulnerables, mentre els pediatres recomanen no menjar-ne més de quatre racions a la setmana

Actualitzat

Dotze entitats del sector carni firmen un manifest en què destaquen els beneficis d'incloure proteïna animal a la dieta, de manera equilibrada. L'han fet arribar a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, perquè assumeixi les seves raons i els defensi. Per la seva banda, la Societat Catalana de Pediatria assegura que els menjadors s'han d'adaptar a les noves recomanacions de consum de carn que marquen els organismes internacionals.

Quin és el consum de carn adequat?

Les agrupacions de productors carnis diuen, en paraules d'Anna Toda, directora de la Federació Avícola Catalana, que disminuir la carn dels menús escolars, tal com ha fet l'Ajuntament de Barcelona, pot afectar la salut i el desenvolupament dels 400.000 infants de famílies en situació de pobresa que hi ha a Catalunya:

"Hi ha molts nanos en situació vulnerable i, de vegades, només tenen un àpat complet a l'escola. Demanem que als menús escolars apartem els arguments polítics i fem cas del que diuen els metges."

Per la seva banda, els experts recorden que des del 2019 l'Agència de Salut Pública de Catalunya recull, seguint l'opinió de l'OMS i de l'Agència de Seguretat Alimentària Europea, que la carn s'ha de limitar a un consum d'entre tres i quatre vegades a la setmana, i només una o dues ha de ser carn vermella.

Això és el que s'ha de complir als menús dels col·legis, segons Pepe Serrano, de la Societat Catalana de Pediatria, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

"Els menjadors escolars no han de reduir la carn a zero. El moll de l'os de la situació és que s'està intentant reduir la quantitat total de racions de carn que es donen a la setmana per ajustar-se a aquestes noves directrius, en què s'ha vist que l'excés de carn, especialment carn vermella, fins i tot podria ser perjudicial."

Per tant, segons els pediatres, la clau és trobar l'equlibri perquè no hi hagi ni falta ni excés de consum de proteïna d'origen animal.
 

Els productors de carn se senten agreujats

Les agrupacions del sector carni consideren que són objecte de continus atacs per part d'organismes públics i mitjans de comunicació.

Els productors reclamen que no se suprimeixi la carn dels menús escolars
El sector carni llança una campanya perquè no es redueixi el consum de carn a les escoles (ACN / Elisenda Rosanas)

Això, diu Josep Collado, secretari general de la Federació Empresarials d'Indústries Càrniques, posa en risc el que és el quart sector industrial del país, que dona feina a 30.000 persones.

"Queda molt bé als titulars dels diaris o en les declaracions de determinada classe política, que vol significar-se defensant determinades causes, però això té unes conseqüències nefastes per a milers de treballadors que hi ha al darrere, intentant fer anar endavant les empreses."

Les entitats que firmen el manifest es queixen que els mitjans difonen informacions que consideren falses, com ara que la ramaderia és la principal responsable de les emissions de gasos d'efecte hivernacle o que les seves pràctiques són contràries al benestar animal i a la salut. Asseguren que a Catalunya, només el 8% dels gasos d'efecte hivernacle provenen de la ramaderia, i diuen que el sector compleix la normativa europea que garanteix els estàndards de sanitat, benestar animal i medi ambient.
 

 
Anar al contingut