Imatge de plaques solars
Cada cop serà més habitual veure plaques solars en terrenys agrícoles o polígons industrials buits
Catalunya al Dia

Plaques solars en lloc de panís: boom de renovables a Alcarràs

Tramiten al Segrià set plantes fotovoltaiques que ocuparan 750 hectàrees i que podran cobrir el consum anual d'energia de 200.000 llars

Actualitzat

La transició cap a les fonts d'energia renovable agafa embranzida en indrets com Alcarràs, al Segrià, on preveuen implantar el projecte de plaques solars més gran de Catalunya.

Ignis i Solaris tramiten set plantes en 750 hectàrees situades a uns 8 quilòmetres del nucli urbà, que governa l'alcalde, Jordi Janés.

"Seria el parc solar més gran de Catalunya, amb una potència de 380 megawatts que, traduït a un vocabulari que tothom pugui entendre, donaria llum a més de 200.000 llars."

L'ajuntament ho veu amb bons ulls

A diferència d'altres projectes d'energies renovables que generen rebuig, el consistori hi està del tot a favor i reclama al govern que n'agilitzi la tramitació. Fa un any i mig que les empreses esperen el vistiplau de la Generalitat.

Les set plantes solars projectades a Alcarràs s'ubicaran en uns terrenys situats a uns 8 km del nucli urbà, a l'oest de l'A-2 (Catalunya Ràdio / Roger Segura )

Quatre plantes ja estan en fase d'exposició pública i les altres tres s'estan tramitant. Els promotors confien que totes superin els requisits del nou decret de renovables i que les obres puguin començar abans de l'estiu del 2022.

L'Aragó agafa la iniciativa  

L'alcalde Janés creu que Catalunya va tard en la transició energètica i ho contraposa amb la situació que es viu a l'Aragó, on empreses com Forestalia promouen plantes solars i eòliques amb l'objectiu de portar l'energia a Barcelona.

Són uns projectes molt discutits perquè les línies elèctriques d'evacuació travessarien desenes de municipis i govern i administracions locals s'hi oposen pel seu fort impacte. Defensen que cal un model de proximitat, és a dir, produir energia a prop d'on s'ha de consumir.

"Mentre nosaltres ens estem discutint, l'Aragó està pendent de passar-nos tres línies d'alta tensió per evacuar l'energia dels seus camps solars. Nosaltres encara no hem fet els deures".

L'alcalde defensa que les plaques solars tindran poc impacte visual i paisatgístic, perquè no trencaran el mosaic agrícola del municipi i estaran clavades a un metre i mig de terra.

L'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, considera que els camps solars són un bon projecte per al municipi i exigeix celeritat al govern a l'hora de tramitar-los (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

A més, l'Ajuntament espera ingressar 400.000 euros anuals en impostos que destinarà a mantenir els 220 quilòmetres de camins del terme i a rebaixar l'IBI rústic.

De camps de panís a plaques solars

Els terrenys pertanyen a un únic propietari, un grup empresarial agroalimentari que hi conrea panís. La previsió és que les promotores energètiques arrendin el sòl durant 25 anys.

A més, preveuen acords amb ramaders perquè les ovelles pasturin dins el recinte. Alhora, segons Jané, la propietat dels terrenys construirà una nova planta de compostatge de purins on tractarà les dejeccions que ja no podrà llançar als camps.
 

El canvi de panís per plaques solars permetrà reduir l'aportació de nitrats a un sòl que és molt vulnerable per la pressió agrícola i ramadera.

Un centre d'investigació?

El projecte s'ubica a l'entorn de la Casa de Montagut, on l'Ajuntament vol situar-hi un centre d'estudis i d'investigació sobre les renovables.

L'ajuntament d'Alcarràs vol aprofitar l'impuls dels parcs solars per ubicar a la Casa de Montagut un centre d'estudis i d'investigació sobre les renovables (Ajuntament d'Alcarràs)

Abans, el 2022 està previst rehabilitar aquesta casa senyorial del segle XVIII mitjançant una subvenció del Departament de Cultura.
 

 
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut