Si algú vol comprar un pis de primera línia no el pot registrar
Catalunya al dia

Pisos a Platja d'Aro a primera línia de mar, però als llimbs legals

Uns 1.200 propietaris tenen problemes per vendre el pis perquè qui el vol comprar no el pot registrar

Neguit entre els 1.200 propietaris dels pisos que hi ha a primera línia de mar a Platja d'Aro, al Baix Empordà. Tenen problemes per vendre el pis o donar-lo en herència perquè els compradors no el poden inscriure al registre de la propietat. El problema és que estan afectats per una llei franquista que els considerava possiblement inundables, dins la zona de domini públic.

Ara aquests apartaments estan als llimbs.  

La línia marítima i terrestre passa pel mig del solar i afecta tot el bloc (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

La norma, de 1945, va traçar una línia que delimita l'espai marítim i el terrestre, que creua pel mig dels blocs de pisos. A la dècada dels seixanta i setanta, es va començar a construir massivament en aquesta zona, aprofitant una escletxa legal: aquell immoble s'havia de qualificar com a "edifici singular". 

L'any 2013, una modificació de la llei de costes espanyola va intentar posar ordre a la situació i resoldre un cas que es reprodueix en una desena més de municipis de l'estat espanyol. El PSOE, però, en va recórrer algunes parts al Tribunal Constitucional, que ho va impugnar.

1.200 propietaris afectats

La problemàtica afecta 1.200 propietaris d'edificis de primera línia, concretament els que estan situats des de Cavall Bernat fins a un quilòmetre més amunt.

Pisos del tram de primera línia de mar afectats pel domini públic (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

L'alcalde, Maurici Jiménez, explica que han demanat a Madrid que modifiqui el traçat amb una nova delimitació: que mogui la línia. Però de moment no tenen resposta. L'Estat té dos anys per contestar, que acaben al març d'aquest any 2023.

Segons diu, arribaran fins a on calgui: 

"Si malauradament l'Estat no hi dona resposta, haurem d'iniciar un contenciós per defensar un posicionament que al cap i a la fi és de protecció d'allò que és un espai públic, com el nostre passeig Marítim."

I per què ara?

Tot comença el 2019, quan canvia la persona que registra la propietat a Platja d'Aro, i decideix no registrar aquests pisos perquè, amb la llei vigent a la mà, són béns de domini públic.  

Els veïns expliquen que el fet que no es pugui registrar provoca que els preus baixin (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

És a dir, si una persona vol vendre's el pis, es trobarà que el comprador no es podrà registrar com a propietari i no podrà, per exemple, demanar un crèdit al banc. Segons Sergi Calvo, cap de l'àrea d'Urbanisme, això genera indefensió: 

"Les operacions es poden fer, però no tenen garanties al registre de la propietat."

Rafael Arau Agustí, president de l'Associació de Veïns del Passeig Marítim de Platja d'Aro: 

"És una llei de costes franquista, una tonteria. Podem anar al notari, si volem vendre el pis, però el nou propietari no el pot registrar. Això fa que s'especuli, que els pisos baixin de preu."

Casos semblants afecten una dotzena de municipis de l'Estat; aquí, també passa a Castelló d'Empúries. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut