Interior de l'església de Sant Andreu
Catalunya al dia

Romànic que cau a trossos a l'Empordà

La Generalitat farà una intervenció d'urgència en una església de Vila-robau després de la denúncia del mal estat de les seves pintures murals

Ignasi Abad/ Clara Jordan Actualitzat
TEMA:
Patrimoni

La polèmica pel mal estat i l'abandonament del patrimoni romànic de l'Empordà ha revifat. I ho ha fet per un cas concret, el de l'església de Sant Andreu de Vila-robau, a Ventalló, a l'Alt Empordà, que ha difós un reportatge de La Mira, i que ha plasmat en imatges el fotoperiodista Jordi Borràs.

 

Façana de l'església de Sant Andreu de Vila-robau (@max_tassi)


Aquesta denúncia va provocar una ràpida resposta de la Generalitat, que avui han concretat a "El matí de Catalunya Ràdio".


La setmana que ve es farà una segona intervenció d'urgència del Centre de Restauració de Béns Mobles. I és que la seva directora, Àngels Solé, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que les pintures de l'església no corren perill, perquè ja es van protegir en una altra intervenció el 2018.

"El que està caient no és pintura mural romànica, són ciments que no tenen res a veure amb la pintura original. El que farem la setmana que ve és retirar aquest morter, que no té cap mena de valor.

La pintura romànica la vam consolidar el 2018 i no està en perill. El que aquí s'ha de fer, en algun moment, és la restauració."

Les pintures es consideren excepcionals per la seva antiguitat (Jordi Mestre)

De fet, Solé assegura que s'ha actuat en totes les esglésies romàniques on hi ha pintures murals destacades.

"S'ha intervingut en tots els conjunts importants de pintura romànica de l'Alt i Baix Empordà. Fins i tot en alguns, que només són restes també, i sí que queden, com és el cas de Vila-robau, alguns punts on s'ha de fer la restauració. Però els conjunts importants de pintura mural romànica estan tots intervinguts."  

Denúncia històrica

No hi està d'acord el fotògraf Jordi Mestre, que ja fa anys que denuncia la situació de l'església romànica de Vila-robau. N'ha escrit diversos articles, i s'ha trobat amb la majoria d'administracions, sense que ningú fins ara donés una resposta. També en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", reclamava que s'hi posi solució.  

"És una desgràcia molt grossa perquè tenim unes pintures del segle XII en un estat penós, i ningú fa res més que marejar la perdiu, passar-se les culpes els uns als altres, i s'ha de fer una intervenció seriosa. No es pot deixar estar unes pintures com aquestes com si fossin unes escombraries."

L'església és un exemple del romànic més primerenc (@max_tassi)

I el de Vila-robau no és un cas únic. De fet, Mestre ha visitat totes les esglésies romàniques que hi ha a l'Alt i el Baix Empordà, unes 200. La majoria, diu, tancades.  

"El nostre millor patrimoni, que és el romànic, no es pot ensenyar. No té cap guia, no té cap cartell enlloc, no hi ha cap informació de res, i quan finalment arribes a les esglésies et trobes que estan tancades, i ningú sap qui té la clau. "

El bisbat en té la culpa?

Un dels motius que es donava per no actuar en aquesta església és que depenia del bisbat, i no en cedia l'ús per poder fer-hi una intervenció. L'alcaldessa de Ventalló, Remei Costa, celebra la intervenció de la Generalitat, i prefereix no buscar culpables.

"En el passat s'han fet coses molt malament, però ara és el moment de mirar endavant i buscar solucions, i no buscar culpables. Ara en aquest moment hem de buscar solucions en aquest problema que amenaça el nostre patrimoni que sí que és del bisbat, però, al cap i a la fi, el patrimoni ens correspon a tots."

L'alcaldessa ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que ha arribat a un acord verbal amb el bisbat de Girona per tenir la cessió d'ús de l'església romànica de Vila-robau, i d'aquesta manera optar a les subvencions per a la seva restauració.

Vila-robau és un nucli que pertany a Ventalló, i hi viuen una seixantena de persones

L'església de Sant Andreu de Vila-robau, situada en aquest nucli d'una seixantena d'habitants, data del segle X. És un exemple del preromànic català, i les pintures que hi ha a dins, del segle XII, són de les poques que queden a Catalunya que no són en un museu.

Des de l'any 1993 aquesta església és bé cultural d'interès local.

 
ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut