Un dels arbres talats al costat del cementiri de Vilademuls (Catalunya Ràdio/Laia Claret)
Catalunya al dia

Perímetres de seguretat a Vilademuls per protegir-se de la tala intencionada d'arbres

En aquest municipi del Pla de l'Estany, algú serra arbres i espera que el vent els faci caure sobre equipaments municipals

Actualitzat

Tot va començar a mitjans de gener, a Vilademuls, al Pla de l'Estany. Primer van ser vuit arbres talats: tres al dipòsit municipal d'aigua de Sant Baldiri i els altres cinc al cementiri municipal.

Segons l'alcalde Alex Terés, qui talla els arbres ho fa a consciència, amb una serra mecànica, i dirigeix la inclinació del tall perquè, quan l'arbre caigui, ho faci en una direcció concreta. El o els responsables d'aquests actes vandàlics esperen que el vent els acabi de fer tombar.

Els Bombers hi van haver d'acudir per retirar-los de manera segura. 

Les restes d'un arbre caigut al cementiri i tallat pels bombers (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

L'extensió del municipi complica les coses

Vilademuls té 62 km quadrats, amb catorze habitants per quilòmetre quadrat i molta zona boscosa. Del municipi en formen part dotze pobles i quatre veïnats. 

Una part de la paret del cementiri malmesa per la caiguda d'un arbre (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

L'alcalde reconeix que és molt difícil trobar qui ho pot haver fet: 

"Nosaltres no tenim policia pròpia i ara els Mossos estan fent investigacions però tenim les instal·lacions tan disseminades que és molt difícil vigilar tot el terme municipal."

El que està clar, segons l'alcalde, és que qui comet aquests actes vandàlics coneix bé el territori, perquè hi ha zones, com ara el dipòsit municipal d'aigua de Sant Baldiri, que no estan senyalitzades. 

Tornen a actuar

El dissabte 28 de gener, les tales d'arbres es van repetir. Van tallar una quinzena d'arbres més, entre pins i alzines, en un camí de bosc que condueix a Sant Baldiri, i al camí que va cap a Bàscara i cap a Parets d'Empordà.

Un veí en va alertar l'Ajuntament, quan va descobrir-ho passejant amb el gos. 

Zona netejada, amb arbres serrats, a conseqüència de la caiguda (Catalunya Ràdio / Laia Claret)

Ara l'Ajuntament ha decidit crear un perímetre de seguretat al voltant dels equipaments municipals: parlaran amb els veïns, els propietaris de les zones properes per informar-los de quins arbres tallaran i amb quin motiu. Segons l'alcalde, tallaran els arbres estrictament necessaris.

Segons el consistori, qui talla els arbres els deixa a punt perquè el vent els tombi (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

El que no faran, segons Terés, serà tallar arbres que tinguin una inclinació contrària a les instal·lacions municipals: 

"El que farem serà la franja de protecció de 25 metres de perímetre d'incendis que ja està planificada i, a part, serem molt curosos que cap arbre pugui arribar a caure sobre cap instal·lació."

L'objectiu és que amb aquestes tales es controli la caiguda dels arbres i es deixi als autors d'aquests actes sense cap tronc que pugui malmetre algun dels edificis. 

 

Anar al contingut