Peralada en peu de guerra contra l'aeròdrom
L'aeròdrom afectaria espai protegit del riu Llobregat d'Empordà
Catalunya al dia

Peralada en peu de guerra contra l'aeròdrom

Ecologistes i veïns es rebel·len contra el projecte aprovat inicialment per l'Ajuntament presentant al·legacions i 1.700 signatures en contra

Actualitzat

L'aeròdrom es vol fer a la zona de Sant Nazari de les Olives amb un hangar i una pista de 231 metres de llargada, i a un quilòmetre del centre urbà.

Entitats ecologistes i una plataforma de veïns s'hi oposen frontalment per l'impacte acústic que tindrà i les repercussions sobre la fauna de la zona, on hi ha espècies protegides com la llúdriga o la cigonya, i també per l'afectació que tindrà a les explotacions ramaderes.

A banda de l'impacte pel soroll hi ha també el risc de col·lisió amb els avions en una zona de migració i campeig d'ocells, i en una àrea de cria de cigonyes.

Segons el projecte, l'aeròdrom que es projecta fer prop de Peralada es destinarà, sobretot, a usos relacionats amb l'agricultura, per exemple  cartografiar conreus o fer tractaments fitosanitaris des de l'aire. S'hi preveuen un centenar d'operacions anuals.

Els opositors sostenen que l'aeròdrom es vol aixecar en una zona situada a escassos metres de l'espai protegit del riu Llobregat d'Empordà.

Ubicació que tindria l'aeròdrom de Peralada (Aj. Peralada)

Segons Raul Domínguez, tecnic d'IAEDEN-Salvem l'Empordà, l'aeròdrom s'ha projectat en el pitjor lloc possible.

"No fa falta cap aeròdrom més. Tenim el d'Empúriabrava, el d'Ordis i el de Viladamat, tots ells a 20 quilòmetres de la zona on el volen ubicar. Es projecta a la pitjor zona possible, en un connector entre els aiguamolls de l'Empordà i la serra de l'Albera, molt a prop d'espais protegits, amb una avifauna protegida.

"A més, a nivell urbanístic, el tipus de sòl on es vol implementar, no seria l'adequat. I per últim, hi ha un aspecte que no s'ha tingut en compte, que és l'impacte sonor."

Domínguez creu, a més, que l'impacte acústic és molt superior al que recull l'informe del projecte.

"Segons el tècnic que hem consultat, l'impacte acústic seria molt més elevat del que diu l'informe encarregat pel promotor. I això afectaria els negocis, sobretot les granges, i també els habitants de la zona, que haurien de suportar les avionetes passant per sobre dels habitatges."

Per això hi han presentat al·legacions tant l'entitat IAEDEN-Salvem l'Empordà com Unió de Pagesos i diversos veïns agrupats en una plataforma.

A les al·legacions hi han incorporat diversos informes d'experts en agronomia, impacte acústic, biodiversitat, etologia, salut humana i benestar animal. També han aportat 1.700 signatures que han recollit els últims dies i ja es plantegen mobilitzacions si el projecte tira endavant.

Veïns i ecologistes han presentat al·legacions al projecte de l'aeròdrom de Peralada (Catalunya Ràdio)

Els veïns consideren que la construcció d'aquest aeròdrom tindrà una repercussió molt negativa tant per als animals, pel pas de les aeronaus en una zona rural i amb moltes explotacions ramaderes, com per l'impacte acústic també per a les persones.

Qüestionen els objectius de l'aeròdrom per a una agricultura de precisió i sospiten que hi pugui haver altres interessos amagats en aquest projecte que impulsa un empresari que s'està al poble des del 2017.

Segons Jordi Cros, portaveu de la plataforma de veïns afectats, es tracta d'un projecte innecessari amb moltes afectacions per a la poblaci,ó i afegeix que han fet una cursa contra rellotge per presentar les al·legacions de la millor manera possible.

"Hem presentat al·legacions intentant fer esmena a tots els  punts del projecte que considerem "dèbils". S'ha passat molt per sobre el tema mediambiental, en temes referents a l'Agència Catalana de l'Aigua."

I ho argumenten així:

"On es vol construir l'aeròdrom és zona de Xarxa Natura 2000 i en l'informe tampoc s'esmenten les zones habitades, amb diferents masies i l'activitat  ramadera de explotacions de vaques de llet, de boví de carn, d'ovella i de porc. Tot això tindria una afectació directa en l'activitat d'aquests negocis."

Precedents d'altres mobilitzacions

L'oposició a la construcció d'un aeròdrom a l'Empordà té el precedent del cas del projecte de l'aeròdrom de Bellcaire d'Empordà, que de moment està suspès i ara està en mans de la justícia.

En el cas del de Peralada, els veïns i entitats s'estan organitzant per si cal activar mobilitzacions i aconseguir també la suspensió del projecte.

 

 
Anar al contingut