Per què Lleida és una ciutat "top" en contaminació?
Els episodis d'inversió tèrmica i estabilitat atmosfèrica, molt habituals a Lleida, deixen una qualitat de l'aire pobra o molt dolenta (Catalunya Ràdio/Roger Segura)
Catalunya al dia

Per què Lleida és una ciutat "top" en contaminació?

La capital del Segrià és la que té més dies amb un alt nivell de partícules a tot Catalunya, i ara ho estudiaran per aclarir-ne els motius

Actualitzat

Si us pregunten quina és la ciutat catalana on hi ha més dies d'alta contaminació per partícules segurament us vindrà al cap Barcelona o alguna zona de l'àrea metropolitana. Però no, la resposta correcta és Lleida, segons les estacions que avaluen la qualitat de l'aire arreu del país.

La capital del Segrià ha superat durant 20 dies, aquest any, el valor límit del que en diem PM10, una barreja de partícules sòlides i líquides que poden tenir l'origen en el trànsit de vehicles, les activitats agrícoles, les calefaccions o la pols africana.

El trànsit és una de les principals fonts emissores de partícules contaminants (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Evidentment, això té conseqüències per a la salut de les persones que hi estan exposades. Respirar aquest aire de forma prolongada augmenta el risc de malalties cardiovasculars i respiratòries.

Per exemple, passejar o practicar esport a l'aire lliure en dies d'alta contaminació pot ser perjudicial.

I per què Lleida?

Cal tenir en compte que les característiques orogràfiques de la ciutat de Lleida, enclotada i travessada pel riu Segre, hi juguen en contra perquè dificulten la dispersió dels contaminants.

N'hem parlat amb el meteoròleg de Catalunya Ràdio i TV3 Enric Agud.

"La ciutat està sotmesa a episodis de molta estabilitat atmosfèrica, sobretot a l'hivern. Això es tradueix en dies sense vent, amb poca ventilació, boires –en ocasions persistents– i que s'hi acumulin contaminants de diverses fonts."

Els episodis d'inversió tèrmica i d'estabilitat són habituals a la ciutat. Però, a banda de propiciar la famosa boira lleidatana, també deixen una qualitat de l'aire regular o pobra.

El Pont Vell de Lleida, cobert per la boira, a les 9 del matí del 9 de gener de 2019. (Horitzontal)
La boira de Lleida sol ser espessa i pot arribar a durar diversos dies o setmanes (ACN)

Estudis per analitzar l'aire lleidatà

Davant d'aquesta problemàtica, el Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha demanat al Meteocat que analitzi la correlació entre fenòmens de boires i inversió tèrmica, i l'augment dels nivells de partícules.

Quan hi ha estabilitat atmosfèrica s'ha constatat que la contaminació puja, però encara no es disposa de resultats preliminars. Entre gener i octubre, Lleida ha registrat 20 dies per sobre del límit diari que fixa la llei, de 50 micrograms per metre cúbic. Un valor que no es pot superar més de 35 cops l'any

L'estació que mesura la qualitat de l'aire a Lleida està situada a la zona de Pius XII i Bisbe Irurita (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Lleida tindrà una xarxa de control permanent

La Paeria farà un estudi acurat sobre la qualitat de l'aire durant tot el 2022, per cobrir les diverses èpoques de l'any. A partir dels resultats, col·locarà mesuradors permanents en diversos punts de la ciutat.

Això, segons el regidor de Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, permetrà monitoritzar l'impacte de la Zona de Baixes Emissions que en el futur restringirà l'entrada de vehicles contaminants al centre urbà.

"L'estudi ens permetrà objectivar quins seran els punts òptims per tenir aquests punts de mesura permanent o les zones on calgui tenir una vigilància més estricta, i de fet podrem tenir un mapa viu de la contaminació a la ciutat."

En funció dels resultats de l'estudi, l'ajuntament proposarà mesures concretes si s'arriba a detectar i determinar alguna altra font de partícules.

La Paeria impulsa una Zona de Baixes Emissions per restringir l'accés dels vehicles contaminants al centre urbà (Catalunya Ràdio /  Roger Segura)

Reclamen més informació a la ciutadania

Alguns veïns i col·lectius fa temps que denuncien a les xarxes els alts nivells de contaminació que indiquen les aplicacions de la qualitat de l'aire.

Aleix Pallarol, un dels membres del grup En Bici per Lleida, reclama mesures a les administracions perquè s'emetin menys contaminants i que s'informi millor a la ciutadania, i no només per Twitter, dels episodis d'alta contaminació.  

"S'hauria d'incrementar el nivell d'informació perquè la ciutadania desconeix totalment la problemàtica i, el primer pas per resoldre una problemàtica, és ser-ne conscient i saber que existeix."

La legislació estableix que la mitjana anual de partícules no pot superar els 40 micrograms per metre cúbic. I a Lleida, el valor dels darrers anys oscil·la a l'entorn dels 25.

Amb tot, supera el límit de 15 micrograms recomanat per l'Organització Mundial de la Salut.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut