
Per què costa trobar ànec, magret o foie a la botiga?
La grip aviària ha entrat a les granges de reproducció de França, des d'on s'importen els pollets a Catalunya
La falta de carn d'ànec és evident en restaurants i botigues. Què està passant? L'explicació la trobem a França, on es reprodueixen els ànecs i els pollets s'envien amb pocs dies de vida a les granges catalanes.
A l'estiu, la grip aviària va entrar a les granges, això va obligar a sacrificar exemplars i se'n van deixar d'enviar cap aquí. Les granges dedicades a engreixar els ànecs procedents de França estan en situació límit, i fins i tot algunes ja han decidit tancar.
No és un problema nou
De grip aviària n'hi ha hagut altres vegades, però aquest any, a més d'afectar ocells salvatges, va entrar a les granges d'Europa, sobretot a França.
Josep Maria Baqués és el responsable d'aviram de la Unió de Pagesos:
"El problema és quan es troba un positiu en una granja, perquè s'han de sacrificar tots els animals per evitar més contagis. Aquest any hi ha hagut positius de mares d'ànecs i s'han hagut de sacrificar moltes mares."
Per tant, la producció francesa cau dràsticament i també la importació aquí, tant de carn d'ànec, foie i magret com de pollets, segons Baqués:
"A l'Empordà hi ha granges per recriar ànecs i estan desesperats perquè no els arriben pollets."

Com ho viuen a les granges?
A Collverd, una empresa especialitzada en foie gras de Vilamalla, a l'Alt Empordà, les cries els arriben de França amb poques hores de vida i les fan créixer. Des del mes de juny fins al novembre es van quedar sense ànecs, i això els va obligar a fer un ERTO que va afectar el 70% de la plantilla.
Des del novembre tornen a treballar, amb un 90% de la plantilla, però només els arriben ànecs femelles. Segons Marc Solà, director de l'empresa Collverd, aquesta és una solució, però no la millor:
"Ara fem foie amb femelles, quan sempre s'ha fet la producció amb mascles. Degut a la crisi ara s'ha permès utilitzar-les, però això suposa que hem d'aprendre a treballar-hi, perquè la feina és diferent i no l'havíem feta mai."
Des del novembre tenen la meitat de la producció que tenien abans de la grip: anteriorment, per aquesta època tenien 50.000 animals i ara només uns 24.000.

Ara bé, aquest Nadal el preu del foie s'ha disparat, i això els ha permès no tenir tantes pèrdues. Segons Solà, el foie ha arribat a costar 60 euros el quilo, quan habitualment en costa 35. El dubte és què passarà ara, un cop passades les festes.
"Es triga un any a recuperar tota la producció que s'ha perdut. El que passa és que ara hi torna a haver grip en aquesta zona de França i nosaltres tenim ànecs fins a finals de març."
Possibles solucions
El sector està treballant en possibles sortides, però encara no hi ha res concretat.
D'una banda, Marc Solà assegura que als Estats Units vacunen els ànecs i espera que a França també s'aprovi una vacunació. Afirma que no afectaria la qualitat del foie i que, com que se'n produiria més, en baixaria el preu.
Una altra opció és que la cria d'ànecs es pugui fer aquí:
"Per la producció que hi ha a Espanya és inviable econòmicament. Però estem parlant amb productors francesos perquè portin ells una part de la producció aquí, així la deslocalitzen i no tenen tots els ous posats en el mateix cistell."
Marc Solà detalla que ha demanat ajudes al Departament d'Acció Climàtica, que el 23 de desembre va obrir una convocatòria de subvencions per compensar les pèrdues que han pogut tenir per les conseqüències de la guerra a Ucraïna, però des de la Unió de Pagesos reclamen ajudes directes per la grip a França.
La incertesa en el sector continua.

- ARXIVAT A:
- Ramaderia